НОВОСТИ

Глас Европе у БиХ: Сатлер сагласан са Вишковићем – недопустиво да земља на путу ка ЕУ има неизабраног странца

24/10/2023

Да ли су коначно и са Запада почели да долазе “гласови разума”, подударни онима које Република Српска већ двије године понавља, а у вези нелегитимности Кристијана Шмита? Ако је судити према разговору премијера Републике Српске Радована Вишковића и шефа Делегације ЕУ у БиХ Јохана Сатлера, постоји нада да би правда у БиХ коначно могла побиједити. Да ли Европа окреће леђа нелегитимном Кристијану Шмиту?

 

 

Двије године аргументованог указивања Републике Српске да њемачки држављанин Кристијан Шмит није легитиман високи представник у БиХ, и да је све што чини нелегално, изгледа да је коначно допрло и до представника Запада. Глас разума дошао је од шефа Делегације ЕУ у БиХ Јохана Сатлера. Премијер Радован Вишковић упознао је Сатлера са монтираним процесом који се води по тзв. “Шмитовом закону”, чиме је узурпирао надлежност Парламентарне скупштине БиХ. Да је то недопустиво за једну демократску земљу, сагласан и Сатлер.

– Рекао да се и он слаже с тим да је то недопустиво, да једна земља која је на путу да буде чланица ЕУ да има неизабраног странца који може да интервенише у законодавству и да већина земаља ЕУ у суштини не подржава такво понашање и такав став. Чак је рекао да ће у неком неформалном разговору, вечери покушати да пренесе то господину Шмиту – рекао је Вишковић.

Опипавао је Сатлер и пулс Српске у случају да дође до евентуалне пресуде против Додика и налога да се ухапси предсједник Републике. Вишковић му је одговорио да ће МУП Српске вршити уставне надлежности и упитао га ко ће бити одговаран уколико дође до нежељених посљедица приликом хапшења.

– Он је питао каква је ваша процјена. Ја сам рекао да је то изузетно лоше поступање и да морате бити свјесни да ће МУП Републике Српске радити Уставом загарантовани посао. Предсједник Републике је штићена личност – истакао је Вишковић.

А још увијек никоме није јасно на основу чега је Шмит заштићенији од бијелог медвједа. Иако акт о кривичним дјелима Шмита скупља прашину у ладици Тужилаштва БиХ дуже од мјесец дана, ова правосудна институција не предузима ништа, јер у достављеној информацији није квалификовано кривично дјело.

– Они треба да квалификују то дјело. Они на основу наше информације треба да формирају предмет, да спроведу истрагу, након спроведене истраге да квалификују дјело и подигну оптужницу. Није то посао министра безбједности. Ја сам дао информације које су дошле ка мени, као министар, као савјестан грађанин и као неко ко жели да у овом друштву влада владавина закона – рекао је министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић.

Међутим, они чији је једини посао да поштују закон и да га спроводе, то не чине. Да ли због тога што нелегитимног Шмита стављају изнад легитимних институција?

– И министарство и СИПА су легитимне институције БиХ, за разлику од нелегитимног тзв. високог представника господина Шмита. Наиме Шмит није легитиман високи представник, не може се посматрати као високи представник унутар БиХ и оно што ја имам информацију да је он починио најмање три кривична дјела од тренутка боравка у БиХ – додао је Нешић.

До три смо бројали и ми. По члану 226. – кривотворење службене исправе. Предвиђена затворска казна од шест мјесеци до пет година. По члану 165. – нелегално уношење оружја у земљу. Казна затвора од једне до десет година. И оно најважније, члан 156. – напад на уставни поредак. Казна затвора најмање пет година. Све ово мало ли је за Тужилаштво?

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести