НОВОСТИ

Гогановић: Српска подржава продужење мисије ЕУФОР-а и именовање генерал-мајора Стица

05/10/2023

Замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић изјавио је да институције Републике Српске подржавају продужење мисије ЕУФОР-а у БиХ и именовање мађарског генерал-мајора Ласла Стица на чело мисије Алтеа.

– Категорично одбијамо наводе појединих политичара из Федерације БиХ да ће Мађарска преузимањем команде ЕУФОР-а заузети страну у БиХ. Такве изјаве сматрамо крајње некоректним према цијелој Европској унији која је подржала да генерал-мајор Стиц преузме команду над ЕУФОР-ом – истакао је Гогановић.

 

Он је рекао за да је генерал-мајор Стиц првенствено професионално војно лице са значајним искуством, а не политичар и служио је у мисијама на западном Балкану и у Врховном штабу савезничких снага у Европи.

 

– Са друге стране, Мађарска је озбиљна држава која је чланица Европске уније од 2004. године, а НАТО савеза од 1999. године и неће себи дозволити да излази из оквира својих надлежности – нагласио је Гогановић за Срну.

 

Према његовим ријечима, циљ операције Алтеа је да осигура спровођење Дејтонског мировног споразума и доприноси безбједном окружењу у БиХ.

 

– Став Републике Српске је поштовање Дејтонског мировног споразума и очување безбједности у БиХ и регији, јер се једино тако можемо кретати ка Европској унији – додао је он.

 

Мађарски генерал-мајор Ласло Стиц требало би у јануару наредне године да преузме команду мисије Алтеа у БиХ.

Остале Вијести