НОВОСТИ

Грајф: Једнострани наративи не воде ка помирењу

11/03/2024

Предсједник Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године Гидеон Грајф изјавио је да резултати било које резолуције, којом се инсистира на једностраним политичко-медијским наративима, никада не воде ка помирењу и дугорочној стабилности, те да такве иницијативе често много говоре о носиоцима тих пројеката.

 

 

Коментаришући поступке бошњачког дијела мисије БиХ при УН, који самостално, без одлуке Предсједништа БиХ, ради на новој резолуцији о Сребреници која би требало да буде представљена на сједници Генералне скупштине УН у априлу, Грајф је нагласио важност схватања тога да пропаганда увијек и на све начине покушава да спријечи академску верификацију њених медијско-политичких наратива.

– У том свјетлу, треба разумјети потез Републике Српске када се ради о оснивању Независне међународне комисије, како би се отвориле све архиве и гарантовала пуна и потпуна независност у њеном раду, али и порицање чињеница из Извјештаја Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године, као и негирање самог Извјештаја, Комисије и њених чланова од антицивилизацијских структура и идеологија – истакао је Грајф за Срну.

Грајф је напоменуо да ни он, као предсједавајући Комисије, нити њени чланови не коментаришу “политичка питања”, али да, због истине и бољег разумијевања постојања и резултата истраживања Комисије, осјећа потребу да изнесе неколико чињеница.

Према његовим ријечима, Комисија се често назива “Грајфова комисија” у јавности, укључујући у српском дискурсу, што је потпуно нетачно и има за циљ и резултира умањивањем ефекта Извјештаја.

Грајф је подсјетио да се Комисија састоји од 10 врхунских стручњака са личним и професионалним интегритетом, те да су сви они свјетски признати стручњаци и да су сви чланови – укључујући и њега, који је вршио истраживања у свом пољу – били независни у истраживању и писању својих дијелова Извјештаја.

– Поносан сам на чињеницу да сам имао могућност да радим са таквом групом изузетних људи и стручњака свјетске класе. Само погледајте биографије чланова Комисије на нашој интернет страници – изузетни људи и одлични професионални стручњаци – навео је Грајф.

Грајф је истакао да су се сви чланови Комисије усагласили, усвојили и потписали Извјештај, што значи да тај извјештај има колективно ауторство свих чланова Комисије, а не било ког појединца, макар то био и предсједавајући.
Он је нагласио да нико од чланова Комисије не може да промијени или дода ниједно слово Извјештаја док то не усвоји цијела Комисија, у случају појаве нових сазнања или докумената.

Грајф је навео да је Влада Републике Српске, када је Комисија формирана, дала гаранције да ће Комисија имати потпуну независност у свом истраживању и процесу припремања Извјештаја.

– У том смислу, представници Владе гарантовали су да ће прихватити све чињенице и посљедице на које наиђемо током нашег истраживања и које наведемо у нашем Извјештају – подсјетио је Грајф.

С тим у вези, Грајф је нагласио да се то и потврдило у реалности када је он у име Комисије представио Извјештај на сједници Владе Републике Српске, на којој је Влада примила к знању извјештај Комисије.

– Морам да признам да је та посвећеност Републике Српске била веома храбра јер, како се испоставило, Извјештај садржи бројне чињенице о појединачним и масовним злочинима које је српска страна починила над муслиманима у подручју Сребренице. Стога је то био велики политички ризик, али су власти Републике Српске биле спремне на то – истакао је Грајф.

Грајф је подсјетио да је предсједник Републике Српске Милорад Додик на конференцији за новинаре након поменуте сједнице Владе изјавио да Извјештај садржи бројне чињенице које нису све пријатне за Српску, али да је неопходно суочавање са прошлошћу зарад процеса помирења и за бољу будућност у региону.

Он је напоменуо да је Додик тада позвао правосуђе да процесуирају одговорне за злочине на свим странама.

– То сматрам једним од најзначајнијих достигнућа и ефеката рада Комисије и објављивања нашег извјештаја. Као што смо ми, чланови Комисије, могли да видимо касније, након објављивања извјештаја, нико из Републике Српске или Србије није негирао злочин почињен у јулу 1995. године – навео је Грајф.

Говорећи о реакцији из Федерације БиХ на Извјештај, Грајф је истакао да на другој страни, нажалост, нико није био званично нити незванично спреман да призна масовне и систематске злочине које је такозвана Армија БиХ починила над српским становништвом.

Према његовим ријечима, оно што је чланове Комисије шокирало и додатно забринуло у вези са процесом помирења у БиХ било је то што су свједочили потпуно нецивилизованом негирању чињеница из Извјештаја у вези са злочинима такозване Армије БиХ над Србима у круговима муслиманске политичке и професионалне јавности у БиХ и њиховој дијаспори.

– Систематско и антицивилизовано негирање злочина против Срба претворило се у означавање Извјештаја као српске пропаганде, те у потпуно нецивилизоване и примитивне личне нападе на чланове Комисије који су у одрећеним случајевима прерасли у својеврсни линч – нагласио је Грајф.

Грајф сматра да је овдје кључно да се нагласи да међу основне цивилизацијске вриједности спадају слобода академског и професионалног истраживања историјских догађаја и слобода ума, ма колико то било контроверзно и болно.

Он је подсјетио да је цијели живот провео у таквом истраживању, укључујући екстремно осјетљиво и болно питање феномена јединица јеврејских логораша који су били принуђени да помажу нацистима у Аушвицу /Сондеркоммандо/.

– Антицивилизацијске снаге ће увијек спречавати такво истраживање и на разне начине ће спречавати академске истраживаче и професионалце да изнесу своје мишљење засновано на научно установљеним и аутентичним чињеницама – сматра Грајф, који је и водећи израелски историчар и стручњак за питања Холокауста.

Грајф је навео да су чланови Комисије били пријатно изненађени када су схватили да су кроз своје истраживање дошли до истих закључака као и предсједник Жалбеног вијећа Међународног механизма за кривичне судове у Хагу судије Приске Матимбе Нијамбе, те да је установљено да су до истих или сличних закључака дошли најугледнији и најпоштованији стручњаци, историчари и истраживачи Холокауста широм свијета.

Говорећи даље о раду Комисије, Грајф је рекао да се, уз поштовање сваке жртве и осуду свих злочина, мора признати да им много значи чињеница да дијеле исто професонално виђење овог питања са групом изврсних и свјетски познатих стручњака, те да је десеторо чланова Комисије свој рад обавило савјесно, из људске осјетљивости, тежећи објективној истини и без пристрасности.

Грајф је нагласио да је Комисија поносна на извјештај који је објавила и да га сматра аутентично-научним документом, који је уравнотежен и заснован на чињеницама.

– Позивамо све стране којих се ово тиче да чланове Комисије и њене закључке третирају са истим стандардима којима су се они водили у свом раду, без компромиса, уских интереса и притисака споља било које врсте – рекао је Грајф, дугогодишњи шеф деска за Њемачку и Пољску у Јад Вашему, те између осталих аутор и књиге “Плакали су без суза” по којој је снимљен Оскаром награђен филм “Саулови синови”.

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године, на чијем челу је био за Грајф, закључила је да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида нити геноцид уопште.

Грајф је раније појаснио значење појма “геноцид”, наводећи да се односи “на намјеру једне групе да потпуно уништи други народ”, а Комисије од 10 свјетских експерата закључила је да Срби никада нису имали такав план ни у Сребреници нити на било ком другом мјесту.

Бошњачки дио мисије БиХ при УН самостално, без одлуке Предсједништа БиХ, ради на новој резолуцији о Сребреници која би требало да буде представљена на сједници Генералне скупштине УН у априлу, објавиле су недавно “Вечерње новости”, позивајући се на незванична сазнања.

На основу овог документа, за чије усвајање лобирају, 11. јула, на дан обиљежавања злочина у Сребреници, планирано је да буду одржани скуп и пригодна изложба у Њујорку.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести