НОВОСТИ

Грајф: Резолуција о Сребреници је опасан преседан, геноцид се није догодио!

20/05/2024

Израелски историчар и стручњак за Холокауст и ратне злочине Гидеон Грајф уочи засједањa Генералне скупштине УН о резолуцији о Сребреници оцијенио је да је дубоко забрињавајући тренд политизације историјских трагедија и да би изгласавање овог документа био опасан преседан који не би подстакао на помирење и мир, већ произвео посљедице и то не само по регионалну безбједност Западног Балкана.

 

 

– Штавише, отварање врата резолуцијама ове природе поставља опасан преседан који би заиста могао довести до пролиферације сличних резолуција усмјерених на различите сукобе широм свијета. Ово би могло додатно политизовати историјске трагедије и ометати напоре ка истинском помирењу и разумијевању – истиче Грајф, који је био и предсједник Независне комисије за истраживање страдања свих народа у Сребреничкој регији у периоду 1992. до 1995. године.

 

Говорећи о закулисним радњама и притисцима на одређене чланице УН на исход гласања, Грајф каже да је то веома забрињавајуће и да такав неприкладан утицај подрива интегритет процеса одлучивања и угрожава објективност коначног исхода.

 

– Зато је од суштинског значаја да се одлуке ове величине доносе на основу чињеничних доказа, темељне анализе и разматрања ширих импликација на регионалну стабилност и међународне односе. Сваки покушај да се изврши неприкладан притисак или манипулише процесом доношења одлука подрива принципе транспарентности, правичности и поштовања права суверених нација да доносе независне пресуде – оцјењује Грајф у интервјуу за “Косово онлајн”.

Пандорина кутија

На питање да ли се плаши да би ова резолуција могла да отвори Пандорину кутију сличних оптужби у другим дијеловима свијета, израелски историчар каже да је веома забринут због потенцијалних посљедица ове резолуције на глобалну стабилност и унапређење помирења и разумијевања међу народима.

 

– Означавање читаве етничке групе као геноцидне на основу спорних историјских догађаја поставља опасан преседан који би потенцијално могао бити искоришћен у политичке сврхе у различитим сукобима широм свијета. Успостављањем преседана у којем су читаве нације оклеветане и означене као геноцидне, ризикујемо даље политизовање историјских трагедија и одржавање подјела и непријатељстава. Ово би могло поткопати напоре ка помирењу и изградњи мира не само у региону Балкана већ и у другим регионима који се боре са наслеђем прошлих сукоба. Штавише, такве резолуције имају потенцијал да погоршају постојеће тензије и подстакну нове сукобе, што на крају доведи до даље људске патње и губитака – сматра он.

Додаје да је битно да се препознати да су сукоби попут оног у БиХ били вишеструки, укључивали су више актера и злочине које су починиле различите стране и да се фокусирањем само на један аспект и приписивањем колективне кривице читавој етничкој групи, игноришу се нијансе и сложеност сукоба.

 

– Крајњи или скривени циљ иза оваквог инсистирања може варирати, али често укључује геополитичке интересе, домаће политичке обзире и покушаје обликовања историјских наратива за стратешку предност – каже Грајф.

 

На констатацију да међународна јавност, укључујући и земље коспонзоре, приликом доношења одлуке није жељела да консултује његове Извјештај о Сребреници, Грајф каже да је то крајње забрињавајуће, и да игнорисање или одбацивање таквих извјештаја, али и других “вјеродостојних и непристрасних извора”, не само да подрива трагање за истином, већ и ризикује да се одразне на нове неспоразуме и поделе.

– У закључку, иако признајем страдање свих жртава рата у БиХ, вјерујем да је резолуција којом се једна етничка група издваја као геноцидна контрапродуктивна и да би могла подстаћи даље тензије и подјеле”, истиче стручњак за холокауст. Историчари, укључујући мене и групу међународних експерата, спровели су опсежна истраживања и анализе догађаја у Сребреници, ослањајући се на широк спектар извора и методологија. Наш колективни закључак је недвосмислен: геноцид се није догодио у Сребреници – поручује Грајф.

 

Укидање Српске и тужба тзв. Косова

 

Оцјењује да би доношење резолуције могло да послужи као катализатор за оне који се залажу за укидање Републике Српске.

 

– Посљедице такве резолуције превазилазе њене непосредне импликације, јер би могла да охрабри националистичка осјећања и погорша постојеће незадовољство међу различитим етничким групама. Ово би, заузврат, могло поново запалити узавреле тензије и поткопати крхки мир и стабилност који су мукотрпно грађени у региону од потписивања Дејтонско-париског мировног споразума – оцјењује он.

 

Додаје да би доношење резолуције о Сребреници могло дати замах приштинским званичницима да покрену судски поступак против Србије у вези са догађајима из 1998. и 1999.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести