НОВОСТИ

Гутић Бјелица: Мађарска – наш глас у међународним односима

07/04/2024

Посјета премијера Мађарске Виктора Орбана Бањалуци и сусрет са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком показали су дубоко разумијевање Мађарске за ситуацији у Српској и актуелне процесе – навела је амбасадорка БиХ у Мађарској Биљана Гутић Бјелица.

 

– Ово су историјски моменти који показују разумијевање Будимпеште за све шта се дешава у Српској – навела је Гутић Бјелица гостујући у нашем Јутарњем програму.

 

Додаје да је то велики заокрет у политици Мађарске, намјера ове државе да се реализују пројекти са Републиком Српском те да су како каже, постигнути договори који воде даљем унапређењу привредне сарадње двије владе.

– У овом тренутку нема већег и јачег пријатеља у ЕУ. Мађарска осим декларативне приче, јасно показује своје намјере да помогне. У њиховом интересу је да у региону влада мир, стабилност и просперитет – истиче Бјелица.

Нагласила је да је у овом тренутку Мађарска наш глас у међународном односима.

– Не треба заборавити да и Мађарска трпи одређене притиске од стране Брисела – истакла је Гутић Бјелица.

Подсјећамо, мађарски премијер Виктор Орбан предводио је делегацију Владе Мађарске и привредника током посјете Републици Српској. Орбан је од предсједника Републике Српске Милорада Додика примио највише одликовање Српске – Орден Републике Српске на огрлици, који му је додијељен поводом Дана Републике – 9. јануара.

У оквиру ове посјете премијер Српске Радован Вишковић и министар економског развоја Мађарске Мартон Нађ договорили су сарадњу на реализацији и финансирању три пројекта у вриједности од 140 милиона евра. Ријеч је о пројектима пречишћавања отпадних вода у Градишци, изградњи вјетроелектране “Хргуд” и соларног парка “Требиње”.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести