НОВОСТИ

ЗБОГ ЊЕНЕ ХУМАНОСТИ, МОЖДА ЈЕ ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕТИЦУ! Знате ли ко је Јелена Савојска и зашто је тражила дворску даму из Србије? |

ИДЕМО ЛИ ЊИХОВИМ СТОПАМА? Стефан Немања и Стефан Првовенчани су стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима! |

Коме смета суверенистичка политика Српске и пријатељска веза са Мађарском? |

Цвијановић: Јефтин популизам без уставног утемељења, имовина припада ентитетима |

Рунић: Додик окупља српски народ и подршка је Србима у ФБиХ |

Амиџић-Шелдон: Свјетска банка наставља да пружа снажну подршку БиХ |

Убијени бијељински инспектор био на дужности; Осумњичени предат Тужилаштву |

Влада Српске: Више новца за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите |

Додик: “Граница постоји” има историјски значај, бранимо нашу имовину |

ДЕМОС против скупљег паркинга у Бањалуци; Босанчић предао иницијативу Уставном суду |

Hoće li Srbi u HNK konačno postati ravnopravni?

17/05/2021

Klub poslanika HDZ-a u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona nedavno je aktuelizovao priču o konstitutivnosti Srba na ovom području. Uputili su kantonalnoj Vladi inicijativu za promjenu Ustava, kako bi nakon više od dvije decenije Srbi postali ravnopravni u ovom dijelu BiH. Srbi, osim u HNK, takođe nisu ostvarili pravo na konstitutivnost u Posavskom i Zapadno-hercegovačkom kantonu.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Hercegovačko-neretvanski kanton

 

Dvije i po decenije Srbi u Hercegovačko-neretvanskom kantonu čekaju da i prema Ustavu postanu ravnopravni sa Hrvatima i Bošnjacima. Prilika da se to konačno desi pojavila se u inicijativi koju je pokrenuo Klub poslanika HDZ-a u Skupštini ovog kantona.

Poznato je da je u sastavu Vlade jedan ministar iz reda Srba, da je mjesto dopredsjedavajućeg Skupštine rezervisarno za predstavnika srpskog naroda, ali evo da okončamo cijelu tu priču kako se oko toga ne bi vodile više rasprave – kaže Tomislav Martinović, zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK

 

Predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago kaže da klub Bošnjaka podržava tu inicijativu još od  2016. godine.

 

Prvi put nakon dvije i po decenije, Srbi su na posljednjim lokalnim izborima u Gradskom vijeću Mostara dobili autentičnog predstavnika. Te promjene, čini se, nagovještaji su i nekih drugih poput ove priče o konstitutivnosti.

 

– Ostvarujući pravo na konstitutivnost, pravo na jezik, pravo na ćirilicu – otvoriće se i mnoge druge stvari. Kockica po kockica što se tiče i srpske zajednice, ali i svakog drugog građana Mostara kroz svaku drugu inicijativu koja će sigurno dotaći i prava, ali i obaveze svakog građanina Mostara vraćamo se u neko normalnije društvo – smatra Velibor Milivojević,  zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara.

 

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić kaže da posljednja dva mjeseca kako je u gradskoj upravi, pokušavju da realizuju “fer” priču, odnosno da svi konstitutivni narodi istinski dođu do svojih prava.

 

Srbi u ovom kantonu očekuju da se pokrenuta incijativa o konstitutivnosti provede do kraja. Naglašavaju da je bitno da ta ustavna konstitutivnost, ne samo u HNK, nego na prostoru cijele FBiH, ne bude samo na papiru nego da istinski zaživi i na terenu.

Izvor: RTRS

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести