НОВОСТИ

Искорак из судске праксе и привремено раздвајање поступака – доказ журбе да се пресуди Српској

17/01/2024

Искорак из судске праксе у виду привременог раздвајања поступка у предмету који се у Суду БиХ води против предсједника Додика и директора Службеног гласника, званичници Српске оцијенили су журбом да се пресуди Републици Српској.

 

 

У великом броју, у знак подршке, окупили су се испред Суда БиХ и поручили да ће суђење Српској бити пресуда БиХ

Док се одгађају бројна рочишта за суђење за злочине над Србима јер је један од оптужених спријечен да присуствује, Суд БиХ напрасно мијења праксу када се суди Србима. Одлуку да одржи рочиште и саслуша само предсједника Српске Милорада Додика, упркос оправданом одсуству другооптуженог Милоша Лукића, Ненад Стевандић види као потврду да је поступајући судија Мирсад Стрика под притиском.

– Судија сам одлучује о томе и раздваја поступак. То говори о томе да са њим управља неко други али да ми знамо чије су то невидљиве руке које желе да изазову нову кризу и заваде народ поново – рекао је предсједник НСРС Ненад Стевандић.

О аутократији Суда БиХ додатно говори ситуација у предмету бившег предсједника те институције Ранка Дебевца и директора Обавјештајно-безбједносне агенције Османа Мехмедагића, оптужених за незаконито прислушкивање судија Суда БиХ и тужилаца. На то указује премијер Радован Вишковић, називајући судске одлуке крахом демократије у БиХ.

– Нас интересује из Републике Српске да нам кажете имена и презимена тих, како је јавно речено јуче у процесу 60 налога који су изнесени из ове зграде, однесени у приватну кућу и уништени. Јел то суд једне демократске земље? Овдје нема земље, нема демократије, нема ни суда. Ово је крај демократије у БиХ – навео је Вишковић.

 

Вишковић: БиХ да се извуче из “раља” странаца

 

Република Српска је из Сарајева послала поруку да ће суђење Српској бити пораз правосуђа БиХ и пресуда БиХ.

– Поставља се питање ко сједи у Суду и Тужилаштву БиХ, да ли су то дипломирани правници или студенти вечерњих школа. Не знам да ли схватају да не суде предсједнику Републике Српске, него суде оваквој БиХ и уставном уређењу. Ово је злочиначки подухват против БиХ – изјавио је министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић.

 

Нешић: Не суде Додику, већ БиХ и њеном уставном уређењу

 

– Судите Републици Српској, а пресудићете Босни и Херцеговини. Ова шарада коју правите ће веома брзо да се оконча, а та шарада се зове БиХ – рекао је делегат у Клубу српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић.

Подсјећајући да је ово јединствен случај у свијету да се суди предсједнику јер је радио у сладу с Уставом, званичници Српске позвали су Суд БиХ да обустави поступак против Додика и Лукића.

Остале Вијести