НОВОСТИ

Из Српске стижу поруке мира, а из ФБиХ ратни покличи

06/08/2023

Ратном иконографијом и покличима “Алаху екбер” на скупу, који је одржан у Бужиму, Бошњаци су, нажалост, наставили праксу слања порука да за њих рат ни након толико година још није завршен, изјавио је за Срну вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина Виктор Нуждић.

 

Нуждић је рекао да није добро што на поменутим скуповима учествује велики број младих и дјеце, додајући да је симптоматично да на овакве и сличне поруке не реагују правосудни органи у БиХ.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске Горан Рогић изјавио је да посљедње ратнохушкачке поруке из Бужима изазивају узнемиреност код српског народа и представљају лошу поруку за будућност, посебно зато што се у колонама у којима се узвикују ратни покличи налази велики број омладине и дјеце.

Предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић рекао је да су Суд и Тужилаштво БиХ нијеми на ратне заставе и ратне покличе из Бужима, иако се из године у годину позива на рат.

– Већ традиционално у Бужиму ратне заставе и ратни покличи, суд и даље нијем иако се позива на рат из године у годину, али овога пута не покушавајући ни да прикрију то – рекао је Којић Срни.

Подсјећајући на достојанствено обиљежавање Дана сјећања на страдале и прогнане Србе у погрому “Олуја” у Приједору, предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске Слободан Жупљанин рекао је за Срну да ће очито из Републике Српске и даље стизати поруке мира, а из Федерације БиХ оне које се односе на ратнохучкачки жаргон и стварање сталних тензија.

На друштвеним мрежама појавили су се снимци учесника “марша на Ћорковачу” који носе ратне заставе такозване Армије БиХ и узвикују “Алаху екбер”, а неки од њих су униформисани и носе зелене беретке.

Међу учесницима марша, који је одржан на подручју Бужима, био је велики број младих и дјеце.

Снимак је објављен на Фејсбук страници Удружења “Нанићеви Бужимљани” у чијем уводу пише да “иду путем легендарног команданта Изе, јер је и послије рата рат”.

У Бужиму је јуче обиљежено 28 година од смрти команданта 505. Бужимске бригаде Петог корпуса такозване Армије БиХ Изета Нанића, а цвијеће на његов споменик положио је и бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић.

Остале Вијести