НОВОСТИ

Калабухов: Ускоро термин нове посјете Додика Москви

30/12/2023

Предсједник Републике Српске Милорад Додик један је од највећих пријатеља Русије којег увијек са радошћу и гостољубивошћу дочекују у Москви, Санкт Петербургу и другим руским градовима, а ускоро ће бити усаглашен и термин његове нове посјете, изјавио је Срни амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов.


Калабухов је напоменуо да је током посљедњих година Додик посјетио Русију више од 20 пута, те да је сваки његов долазак пажљиво припреман ради постизања нових споразума, као и реализације усаглашених договора.

– За сада поново имамо широк спектар тема за разматрање и ускоро ћемо усагласити термин нове посјете – одговорио је руски дипломата на питање када би могло доћи до посјете предсједника Српске Москви.

О економској сарадњи Русије са БиХ и Републиком Српском, Калабухов је нагласио да је ове године Русија на првом мјесту по броју директних улагања у БиХ у обиму од 284,2 милиона КМ за само девет мјесеци које се односе првенствено на Републику Српску.

Он је указао да је током 10 година на тржишту општа бројка буџетских дажбина за БиХ и ентитете надмашила три милијарде евра, док активе “Зарубјежњефта” објезбјеђују више од 1.000 радних мјеста са платом значајно већом од просјечне, што снажно доприноси јачању локалне економије и развоју инфраструктуре.

Руски амбасадор истакао је да је компанија “Оптима”, као представник велике руске корпорације “Зарубјежњефт”, тренутно највећи инвеститор и порески обвезник у БиХ.

Калабухов је навео да Руска Федерација традиционално развија разгранате економске везе са БиХ, као и са Републиком Српском у њеном саставу, те напоменуо да је Русија кључни партнер БиХ у сфери енергетских испорука.

Он јр навео да се кооперација остварује и у индустрији, пољопривреди и фармацији, а основна сарадња са Републиком Српском води се енергетици.

Према његовим ријечима, могућности реализације постојећег потенцијала сарадње разрађују се у току конструктивног и повјерљивог дијалога на највишем нивоу, као и у оквиру руско-босанскохерцеговачке међувладине комисије за трговину и економску сарадњу.

“Наиме према резултатима посљедњег састанка копредсједника билатералне комисије било је изјављено о намјери страна да се повећају размјере узајамне робне размјене, укључујући наравно и Републику Српску. Наредне године се надамо у наставак узајамно корисне и продуктивне сарадње”, истакао је руски амбасадор у изјави Срни.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести