НОВОСТИ

Калабухов за Печат: Русија захвална Додику; Пресинг на предсједника Српске незаконит (ВИДЕО)

22/03/2024

Амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов рекао је да је Русија захвална предсједнику Републике Српске Милораду Додику за његову фрагматичну политику и развој односа између Руске Федерације и Републике Срспке.

 

 

– Скоро је одржан састанак између Владимира Путина и Милорада Додика. Имамо врло битне споразуме, на чијој реализацији радимо. У Москви је боравила и делегација Народне скупштине Српске. Имали су врло продуктивне разговоре и са руководством државне Думе и са руководством Савјета Федерације – каже Калабухов у разговору за Печат.

Потписани су каже споразуми, тако да постоје односи у домену културе, хуманитарних дјелатности.

 

– Разумијемо цијели овај пресинг на предсједника Милорада Додика од стране Запада, неке санкције. Ми сматрамо да је то незаконито. Како је Додик рекао у Бечу да има велики број људи на Западу, који би хтјели да се састану са предсједником Путином. Ево само један примјер, кад се доноси неки документ на Генералној скупштини УН против Русије. Нама тамо кажу, какав је притисак запада и Американаца на делегације – навео је Калабухов.

 

Истиче да управо тако знају за тај притисак.

 

– Ми смо захвални предсједнику Додику и руководству Републике Српске за њихово настојање у односима са Руском Федерацијом. Користи има у нашим односима, али и у нашим трговинским везама и у смислу одбране међународног права. Рецимо, посебно што се тиче нелегалног високог представника. Имамо ми неке перспективне планове па тако ће бити, ја мислим и у будућности – рекао је Калабухов.

 

Са Игором Калабуховом разговарано је и о изборима у Русији и побједнику избора Владимиру Путину, а споменуо је и стварање једног глобалног мултиполарног поредка.

– Знате, ево имамо резултат избора у Руској Федерацији, а шта ће бити у другим државама и посебно у САД-у, то је њихова ствар.

Путин је рекао: “Ми смо спремни да радимо са било ким, кога изабере амерички народ”. Али видимо сад разлику, чак и у предизборном процесу – колико кандитата код нас, како се то води код њих. Мислим да генерални правац је извјестан. То је борба за нови свјестки поредак, али генерално не очекујем неке веће промјене – наводи Калабухов.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести