НОВОСТИ

Каран: Хелезова изјава прави немјерљиву штету БиХ

29/11/2023

Министар унутрашњих послова Републике Српске, Синиша Карана, оцијенио је да је са политичког и безбједносног аспекта опасна изјава министра одбране у Савјету министара БиХ Зукана Хелеза, о постојању паравојних кампова у Српској.

Каран је за Радио Републике Српске рекао да нису тачне тврдње Зукана Хелеза и додао да Хелезова изјава прави немјерљиву штету БиХ јер пружа подршку радикалним елементима који постоје у Федерацији БиХ.

 

– Изјава министра Хелеза, није немушта и врло је опасна и дио је синхронизоване акције покушаја пребацивања одговорности и нестабилности на Републику Српску – рекао је Каран.

 

Говорећи о постојању параџемата у Федерацији БиХ, чије постојање представља потенцијану безбједносну пријетњу, исткао је да је већина, барем формално, ушла под окриље Исламске вјерске заједнице, али да најмање 22 нису.

 

МУП оперативно прати ситуацију, рекао је Каран, додајући да је један број њих скривена иза неких култуних, вјерских и умјетничких друштава и даље дјелује у ширењу радикалних идеја и могу бити потенцијално жариште за извођење неких екстремних акција.

 

Говорећи о нелегалном дјеловању Кристијана Шмита у БиХ, Каран је рекао да Шмит руши Дејтонски мировни споразум, уставни поредак БиХ и њену безбједност.

 

– Сви високи представници у протеклих 28 година нападали су Дејтонски мировни споразум, тежили унитаризацији БиХ и рушили њену уставну структуру БиХ. Исто то ради и Крстијан Шмит, који је негација суверенитета и државне власти у БиХ – рекао је Каран.

 

Најбољи је, каже Каран, примјер унитаризације БиХ у покушају обиљежавања ЗАВНОБИХ-а у Српској.

 

– Обижљежавање ЗАВНОБИХ-а је рушење концепта Дејтона, то је рушење Републике Српске – поручио је Каран.

 

Нагласио је да је безбједносна ситуација у Републици Српској задовољавајућа и да је повећан степен расвјетљености кривичних дјела.

 

– У опремање МУП-а у протеклом периоду уложено је 176 милиона марака – додао је он.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести