НОВОСТИ

ЗБОГ ЊЕНЕ ХУМАНОСТИ, МОЖДА ЈЕ ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕТИЦУ! Знате ли ко је Јелена Савојска и зашто је тражила дворску даму из Србије? |

ИДЕМО ЛИ ЊИХОВИМ СТОПАМА? Стефан Немања и Стефан Првовенчани су стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима! |

Коме смета суверенистичка политика Српске и пријатељска веза са Мађарском? |

Цвијановић: Јефтин популизам без уставног утемељења, имовина припада ентитетима |

Рунић: Додик окупља српски народ и подршка је Србима у ФБиХ |

Амиџић-Шелдон: Свјетска банка наставља да пружа снажну подршку БиХ |

Убијени бијељински инспектор био на дужности; Осумњичени предат Тужилаштву |

Влада Српске: Више новца за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите |

Додик: “Граница постоји” има историјски значај, бранимо нашу имовину |

ДЕМОС против скупљег паркинга у Бањалуци; Босанчић предао иницијативу Уставном суду |

Каран: Једно велико ништа које се зове Кристијан Шмит срушио је БиХ

11/09/2023

Професор уставног права Синиша Каран истакао је да потврђивање оптужнице против предсједника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Српске Милоша Лукића нема везе са правом и правдом, већ представља директну негацију народа, државе, суверенитета и свих елемената државности.

 

 

– До ове ситуације довео је нико други до њемачки држављанин Кристијан Шмит, лажни високи представник, који је узурпирао ту позицију и овлаштења високог представника и то самим доласком у БиХ, а да при том није испунио основни услов – нема резолуције Савјета безбједности УН о његовом именовању. О каквом је апсурду и лицемјерству ријеч говори и то да држављанима БиХ о праву и правди прича њемачки држављанин који без икаквог правног основа борави у њиховој земљи кршећи Закон о странцима, а затим и уставни поредак и одредбе Дејтонског мировног споразума – појаснио је Каран.

Он је истакао да Кристијан Шмит код грађана Републике Српске оваквим потезима изазива само гађење и осјећај горчине.

– Кристијан Шмит је једно велико нико и ништа у БиХ. Странац који је давно требао бити протјеран из земље. Он је персона која директно руши БиХ, а при том је за то и добро плаћен. И тај који је нико и ништа хоће да створи нешто, хоће да дијели неку своју правду, да отима нашу имовину, доноси законе, тужи и суди у држави коју је сам срушио и коју све вријеме негира – рекао је Каран у изјави за Срну.

Професор уставног права је нагласио да је Шмит класична негација свега онога што се зове држава, демократија, суверенитет и слобода, јер је неко ко има болесну амбицију да буде врховни поглавица и протектор у земљи коју руши.

– Шмит је гажење свега, он је неправо и не може постати право. Да је БиХ нормална држава Тужилаштво БиХ би против њега давно покренуло поступке по више основа, а један од њих је и тај што руши уставни систем БиХ. Знајући све прилике у БиХ посљедњих 30 година ствар је врло јасна и она је сада са Шмитом или без Шмита огољена потпуно до краја – појаснио је Каран.

Он је указао да је јасан циљ Шмита и дијела међународне заједнице који су га убацили као кловна у БиХ да промијене Дејтонски споразум, његов Анкес четири.

– Њихова жеља је разоткривена у потпуности без имало задршке – уништити Републику Српску, њене институције, отети јој имовину и довести је до нивоа да од ње остану само уцртане линије на географској карти. Уништавајући позиције Српске, уништавају и федерално уређење БиХ као државне заједнице два равноправна ентитета с циљем стварања унитарне, грађанске земље у којој би Бошњаци имали своју државу, а остала два народа Срби и Хрвати само неку врсту козметичке улоге – појаснио је Каран.

Овом оптужницом, рекао је Каран, правосуђе је потврдило да је марионета у рукама дијела међународне заједнице којој је циљ елиминисање руководства Републике Српске које се оштро противи и демократским средствима бори против тих злих намјера, одлучно и чврсто бранећи промјену Устава, Дејтонског устава и уставне позиције Републике Српске са свим инструментима њеног представљања.

Каран је рекао да нам остаје само да се питамо да ли је Кристијан Шмит уз помоћ дијела међународне заједнице дошао у посјету БиХ да само настави, односно заврши оно што су започели његови преци у Другом свјетском рату.

– И овог пута му можемо само поручити да су Срби увијек били на страни права и правде, али и на страни антифашиста, те да ће тако и остати – поручио је Каран.

ВИЈЕСТИ ИЗ ИСТЕ РУБРИКЕ

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести