НОВОСТИ

Каран поручио ОХР-у: Умјесто неспретног правдања, једини правилан гест је да испратите Шмита

15/10/2023

Професор уставног права Синиша Карана изјавио је да Савјет за спровођење мира у БиХ није дејтонска категорија и нема правног овлашћења да именује новог високог представника, те да је једини извор легитимног мандата високог представника Анекс 10 Дејтонског споразума.

 

 

 

– Самим тим Кристијан Шмит, који није изабран у складу са Анексом 10, нема овлашћења за обављање дужности високог представника – нагласио је Каран.

Наводећи да ПИК није ништа друго него ад хок скуп земаља без правног овлашћења, Каран је указао да Савјет безбједности УН није овластио ни ад хок Управни одбор ПИК-а да именује новог високог представника, нити је одобрио или ратификовао Шмитово именовање, нити је о томе донесена одговарајућа резолуција Савјета безбједбости, као што сагласност није дала ни Република Српска као страна потписница Анекса 10.

Он је рекао за Срну да је поштовање Дејтонског споразума кључни елемент поштовања владавине права, што је предвиђено Чланом 1, тачка 2 Устава БиХ и додао да ниједна институција ни правни ни политички субјекат не могу бити изнад закона, устава, судских и политичких одлука, а посебно не изнад одлука донесених демократским процедурама у органима државне власти, посебно органа представничке, народне демократије у којима се усвајају закони.

– Јасно је да су сулуда саопштења колонизатора из ОХР-а писана у наивном покушају да спасе сопствени кредибилитет, а како се чини и у нади да ће их читати слијепи и слушати глуви. Господо, умјесто неспретног правдања и проналажења разлога за његов останак и дјеловање у БиХ, испратите Кристијана Шмита из БиХ јер би то био једини правилан гест у мору бесмислених и незаконитих које непрекидно чините – поручио је Каран.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести