НОВОСТИ

Каран: Резолуција ће временом нестати, али до тада – направиће много штете

24/05/2024

Професор уставног права Синиша Каран изјавио је да политички мотивисана резолуција о Сребреници, која се коси са истином, временом неће добити на снази, него ће потпуно нестати, једноставно изгубиће се у сопственој лажи на којој је и настала, али до тада, нажалост, направиће много штете.

 

 

– Све федерације на свијету, посебно мултиетничке су засноване на неком заједничком интересу. Међутим, БиХ у фази настанка није имала никакав интерес препознат од три народа да живе скупа, само их је гола сила натјерала на суживот.

Сада, захваљујући резолуцији, живот у БиХ је заснован на нетрпељивости. Резолуција је концепт немогућег суживота, историјска раздјелница живота у заједничкој држави. То није резолуција помирења, већ резолуција немира, разградње и лажи – истакао је Каран.

Он је указао да ова резолуција не раздваја добро и зло, већ истину и лаж, и она је, заправо, отјелотворење свог зла које је ударило на српски народ.

Без обзира на сва кршења процедура, гажења норми, на рушење уставног поретка, уставних институција, без обзира на лакрдију на коју је насјео и највећи свјетски форум држава и народа, рекао је Каран за Срну, резолуција о Сребреници неће промијенити чињеницу да су Срби слободарски народ и неће промијенити карактер грађанског рата у БиХ.

– Истина је једна: овдје није било агресора и жртве, био је несрећни грађански, вјерски и етнички рат у којем су сви жртве. О тој истини приповиједа гробље српских жртава у Братунцу, као и бројни други `Братунци` широм БиХ, али и стратишта српског народа из Првог и Другог свјетског рата – нагласио је Каран.

Он је поручио да српском народу неће судити они који су кроз историју чинили злодјела и према Србима и према свим другим народима.

– Српски народ се у својој историји увијек борио против зла, било да је то фашизам, нацизам или резолуција о Сребреници. Антифашистички српски народ то је потврдио и у Генералној скупштини УН: двије трећине човјечанства и највећи број земаља још једном је јасно рекло да зна да су Срби слободарски и частољубиви народ који је увијек бранио само своја огњишта, а никада није нападао на туђа – констатовао је Каран за Срну.

Он је указао да српски народ мора упорно да говори о својим жртвама које су нам подариле слободу и Репиблику, и не смије прихватити, не само резолуцију о Сребреници, него ни лаж о жртви и агресору.

Према његовим ријечима, многе земље на свијету су први пут чуле о српском, слободарском, антифашистичком, страдалничком народу, али и о нацистима и фашистима који покушавају да оперу своју свијест и савјест преко жртава свога геноцида који су починили над њима.

– Свијет више није исти, истина се чује, нема “универзалне истине” јаких, моћних, оних који су угњетавали друге и ширили своје лажи о “хуманитарним” бомбадовањима осиромашеним уранијумом, атомским бомбама. Колико треба притисака, новца и уцјена да гласате за резолуцију – не знам, али за гласање против треба само честито срце, правдољубивост, част и храброст – поручио је Каран.

Остале Вијести