НОВОСТИ

Kasipović: Uprkos pandemiji, ostvareni dobri rezultati u 2020.

05/05/2021

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović razgovarao je danas sa predsjednikom Višeg privrednog suda Banjaluka i predsjednicima okružnih privrednih sudova u Srpskoj o izvještaju o radu privrednih sudova i drugostepenog privrednog suda, te uslovima rada i kadrovskim pitanjama, zakonskoj regulativi iz oblasti privrednih sporova za koju je ovo ministarstvo ovlašteni obrađivač, te aktuelnim pitanjama iz njihove nadležnosti.

Anton Kasipović

Na sastanku je zaključeno da Viši privredni sud, prema dostavljenom izještaju za prošlu godinu, ima 117 odsto riješenih predmeta u odnosu na njihov priliv, dok je neriješenih 25 odsto predmeta, a broj zaostalih predmeta u odnosu na 2019. godinu je znatno manji, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

 

Za isti izveštajni period, odnosno za prošlu godinu, okružni privredni sudovi imali su u prosjeku broj riješenih predmeta u odnosu na priliv 100 odsto, odnosno taj procenat je iznosio od 96 do 102 odsto.

 

Na sastanku je ocijenjeno da je na rezultat rada privrednih sudova u znatnoj mjeri uticala pandemija izazvana virusom korona, a posebno ako se ima u vidu Uredba sa zakonskom snagom o rokovima i postupanju u sudskim postupcima za vrijeme vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske, kojom su bili obustavljeni rokovi u sudskim postupcima, što je uticalo na povećanje obima predmeta, navodi se u saopštenju.

 

– Privredni sudovi i pored svih poteškoća, prvenstveno kontinuiranim prilagođavanjem načina i organizacije rada propisanim epidemiološkim mjerama ipak okončali znatan broj predmeta, i što je najvažnije, broj zaostalih predmeta se nije znatno povećao u odnosu na prethodne godine, čak pojedini sudovi na kraju 2020. godine imaju manje zaostalih predmeta u odnosu na ranije godine – navodi se u saopštenju.

 

U saopštenju se ističe da Ministarstvo pravde Republike Srpske kontinuirano nastoji da osigura sve materijalne, prostorne, finansijske i druge uslove za rad privrednih sudova, te da se može reći da i Viši privredni sud Banjaluka ima sve neophodne uslove za rad.

 Na sastanku sa predsjednikom Višeg privrednog suda Banjaluka i predsjednicima okružnih privrednih sudova razgovarano je i o problemima sa kojima se sudije susreću u pogledu zakonske regulative, te potrebama izmjene i unapređenja iste, a sve u svrhu unapređenja efikasnosti privrednih sporova.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović sa saradnicima tokom ovog mjeseca održaće sastanke sa predsjednicima svih sudova u Republici Srpskoj.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести