НОВОСТИ

Кецмановић: Колективном Западу био потребан Шмит да крши све на путу укидања Републике Српске

16/09/2023

Дејтонско рјешење по коме би у БиХ три народа у два ентитета и 10 кантона аутономно рјешавала своје послове увелико је остварено, упркос притисцима колективног Запада и зато им је био неопходан Кристијан Шмит који ће кршити све што му стоји на путу укидања Републике Српске, оцијенио је професор емеритус Ненад Кецмановић.

 

 

– А, пошто му је /предсједник Републике Српске Милорад/ Додик испред свих демократских изабраних функционера, институција и народа ставио до знања да је то црвена линија и да табла на ентитетској граници `Добро дошли у Републику Српску` више не важи и за њега, он је смислио да га ухапси преко Уставног суда и Тужилаштва БиХ, који се и не спомињу у Дејтонском споразуму – навео је Кецмановић у ауторском тексту “Босански рат таблама”, објављеном у Политици.

Кецмановић је рекао да нема више кувања жабе којој су прибјегавали претходни и у Савјету безбједности УН регуларно изабрани високи представници, отимајући јој једну по једну надлежност.

Према његовим ријечима, Шмит је одлучио да Српској отме шуме, ријеке, пољопривредно земљиште – напросто њену територију, те би у том случају онда од Републике остало још само име које ће онда бити ситница промијенити у “мањи ентитет БиХ”.

Кецмановић је истакао да у Предсједништву БиХ, откако се Додик вратио у Бањалуку нема више ни његове “запаљиве реторике”, која је давала драмску динамику заједничким органима.

– Чланови Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић и Денис Бећировић раде свако по своме, без директних и бучних трвења. Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић се ућутао јер је бошњачким грађанистима на власти постао вишак, хрватска база сматра га издајником, а измјеном Изборног закона најављују крај аномалије да га бирају Бошњаци да би представљао Хрвате – навео је Кецмановић.

Он је указао да је, одласком Валентина Инцка и неуспјелим избором новог високог представника практично укинут и ОХР, па више нема ко да “завађа да би владао”. “Готово па мирна Босна!”, написао је Кецмановић.

Кецмановић је напоменуо да је дејтонско рјешење по коме би три народа у два ентитета и 10 кантона аутономно рјешавали своје послове, уз минимум од свега три надлежности заједничких органа, увелико остварено упркос притисцима колективног Запада и антиуставном политичком инжењерингу.

– Зато им је био неопходан Кристијан Шмит који ће, почев од свог лажног статуса високог представника па надаље, кршити устав, законе, међународне споразуме и све остало што му стоји на путу укидања Републике Српске – рекао је Кецмановић.

Он је истакао да је тај систем да се једна лаж позива на претходну, прастара пракса сваке колонијалне управе и, у овом тренутку у БиХ, достиже свој крешендо.

– Пошто се прије неколико дана није усудио да уђе у Српску на договорени састанак са опозицијом да не би био ухапшен и екстрадиран, дао је за њега поражавајућу изјаву “да са њим тамо нико није хтио да разговара, па није имао рашта ни да иде”. И додао да “ентитетске границе не постоје – навео је Кецмановић.

Кецмановић је истакао да су напротив – ентитетске границе додатно оснажене манифестацијама у одбрану Додика.

Прву је, како је подсјетио, 1. септембра заказао Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ пред зградом Суда и Тужилаштва БиХ – а сарајевска власт ју је забранила из “безбједносних разлога”, док су Срби узвратили са низом таквих протеста, али тачно на ентитетским границама /Источно Сарајево, Добој, Лопаре, Невесиње…/

– Неко из опозиције рече: “Па није Додик исто што и Српска!” И у праву је, али је овог пута и јесте ријеч о Републици Српској – закључио је Кецмановић.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести