НОВОСТИ

Клупко се одмотава: Конаковић покушао да “опере” Којовића, па се и сам “оклизнуо

19/09/2024

Из политичког Сарајева стигла је још једна потврда да је процес који се у Суду БиХ води против предсједника Републике Српске Милорада Додика политички, а не правосудни.

 

 

Након признања посланика Наше странке у Парламентарној скупштини БиХ Предрага Којовића о умијешаности “Тројке” у овај процес, лидер странке Народ и правд, Елмедин Конаковић покушао је да га опере, али се он запетљао, па на крају потврдио да је “Тројка” у све уплела и странце. Клупко се размотава – ко ће извући дебљи крај?

 

“Процес против Додика и Лукића потврђује да је БиХ трагична земља”

 

Када јавна тајна престаје то бити? Када буде разоткривена. Некад треба мање, а некад више времена. У процесу против предсједника Српске било је потребно годину дана – стигло је прво, а затим и друго јавно признање из Сарајева. Прво од Којовића који је рекао да је судски процес резултат “комбинација” у којима је учествовала и сарајевска “Тројка”.

На питање новинара да ли је судски поступак против Додика заслуга “Тројке” или би се то догодило свакако, Којовић је рекао:

 

Вишковић: Лакрдија од Суда БиХ

 

– Па да вам кажем, то сада, како бих рекао, можемо нагађати, ја вјерујем да је увијек одговор комбинација околности и нашег дјеловања.

Оно што је Којовић јасно и гласно изговорио, покушао је да ублажиКонаковић. И то безуспјешно. Па чак и горе, по себе и страначке партнере. Потврдио је да су осим “Тројке”, у политички процес уплетени и странци.

 

Додик: Процес пред Судом БиХ бесмислен и то смо показали; Све политички мотивисано од стране Амбасаде САД

 

На питање да ли је поступак против предсједника Српске монтиран, одговорио је:

– Обавијестили међународну и домаћу јавност о политичким чињеницама, које су врло важне, да се добије реална слика да се Тужилаштво и растерети и правосуђе да се растерети притиска које се могло прије манифестовати кроз пуну контролу политичких партија. Јер су контролисали између осталог и ОБА БиХ, кроз коју су вршили притисак на правосуђе.

 

Калинић: Свако рочиште потврђује да је процес против Српске

 

Овако је Конаковић умјесто да ублажи штету дао друго, али и треће јавно признање и потврду да је процес пред Судом БиХ политички, а не правосудни, упозорава правник Огњен Тадић.

– Прво смо од Којовића чули како је за суђење заслужна “Тројка”, а онда од Конаковића како то покушава да демантује, а заправо да признаје да је улога “Тројке” била у томе да увеже станце у читаву ту причу. И како признаје још гору ствар, а то је да је правосуђе у Сарајеву све вријеме под утицајем политичког Сарајева, како га ми зовемо, а тачније ОБА и политичких странака из политичког Сарајева – каже Тадић.

Конаковић је својом изјавом потврдио да постоји врло озбиљна повезаност “Тројке” и странаца, рекао је СНСД-ов посланик у Парламентарној скупштини Милорад Којић. И не само то, каже Којић, потврдио је и да и једни и други имају озбиљан и значајан утицај на БХ. правосуђе.

 

Цвијановић о суђењу Додику и Лукићу: Ту смо и бићемо до краја ове фарсе

 

– Они као политичка партија, очигледно, желе да остваре доминантан утицај у правосуђу а са једним крајњим циљем, уствари да се доведе у питање легитимитет Републике Српске у данашњем облику, да је кроз процесуирање Милорада Додика као фигуре која у складу са својим уставним надлежностима брани интересе Републике Српске да би се на тај начин он склонио са политичке сцене – истакао је Којић.

Њихове политике су јасне – укинути Српску и Милорада Додика, каже Којић. У томе, додаје, неће успјети јер никада неће моћи да укину вољу грађана који су дали подршку предсједнику Додику да штити и њихове и интересе Републике Српске.

 

Илић: Суђење Додику – правна и политичка агонија која траје већ годину дана

 

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести