НОВОСТИ

Којић: Бошњацима битнији “Сарајево филм фестивал” од жртава, Српска чува своју надлежност

14/08/2023

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић рекао је да је Бошњацима очито битнији “Сарајево филм фестивал” него жртве стравичних убистава у Градачцу и покушавају да оптуже српске министре и Републику Српску јер нису допустили да се проглашењем дана жалости пренесе надлежност са Српске на ниво БиХ.

 

 

– Сву одговорност желе да пребаце на српске министре у Савјету министара и Републику Српску, који су изразили велику емпатију према жртвама – нагласио је Којић.

Он је истакао да је Република Српска, односно Влада Републике Српске, у складу са својим уставним надлежностима донијела одлуку и прогласила Даном жалости сриједу, 16. август.

– Индикативно је и безобразно према жртвама да, поред тога што им је битнији “Сарајево филм фестивал”, они и у овом трагичном догађају желе да злоупотријебе институције како би успоставили вануставну праксу, да оно што не може да донесе Савјет министара јер нема уставне надлежности ипак вануставно донесе – напоменуо је Којић за Срну.

Он је упозорио да су и у овом случају Бошњаци покушали да изврше пренос надлежности на овој трагичној судбини људи који су страдали.

– То је један морбидан и врло некоректан покушај да се надлежност пренесе и покушај злоупотребе трагедије како би покушали да одузму надлежности и успоставе нову праксу на нивоу БиХ – закључио је Којић.

Влада Републике Српске раније је данас, на телефонској сједници, прогласила сриједу, 16. август, Даном жалости у Републици Српској због трагичних догађаја у Градачцу.

Савјет министара на данашњој ванредној телефонској сједници, на којој је требао бити разматран приједлог одлуке о проглашењу сриједе, 16. августа, даном жалости у БиХ због трагедије у Градачцу, није имао кворум за одлучивање.

Дан жалости прогласила је и Влада Федерације БиХ.

Остале Вијести