НОВОСТИ

Којић: Данашњом одлуком Суд ће додатно подићи тензије

05/09/2023

Предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић рекао је Срни да ће Суд БиХ одлуком да одбије захтјев адвоката предсједника Републике Српске Милорада Додика за изузеће судије Јасмине Ћосић Дедовић додатно подићи тензије и усложити стање у БиХ, што, како је оцијенио, није добро.

 

 

Којић је навео да је одлука Суда БиХ да одбије захтјев адвоката предсједника Српске донесена једногласно, те истакао да је то само доказ да су амбасаде западних земаља дале налог за осуђујућу пресуду предсједнику Републике Српске и вршиоцу дужности директора “Службеног гласника Српске”.

Којић је упитао како је могуће да један дневни лист из Федерације БиХ има информације из Суда БиХ прије свих и како цуре информације из ове правосудне институције.

– О томе да је Суд БиХ муслиманско оружје против Срба и Републике Српске најбоље говори чињеница да све пресуде и одлуке и прије изрицања буду објављене у том истом гласилу, а потврђене пар дана касније и званично – указао је Којић.

Он је навео да БиХ није држава свих народа, нити мјесто гдје сви грађани имају иста права, истичући да је основно људско право на правично суђење ускраћено сваком Србину, поготово оном који смета муслиманима и амбасадама западних земаља.

Којић је оцијенио да судија Јасмина Ћосић Дедовић неће радити у складу са законом због своје прошлости.

– Она је била у тиму тужиоца у процесу против Ратка Младића, једног од симбола српске борбе за опстанак, али је учествовала и у ослобађању Насера Орића, симбола српског страдања, монструма који је скоро затро православно становништво у Подрињу – рекао је Којић.

Он је подсјетио да је Дедовићева приправнички стаж одрађивала у канцеларији високог представника, гдје је, како је истакао, очигледно научила како ударати по Републици Српској.

– Одговорно тврдим да ће након овога ускоро бити унапређена и на тај начин ће бити намирена за ово што планира да учини, а то је да осуди предсједника Републике Српске и вршиоца дужности директора “Службеног гласника” – нагласио је Којић.

Он истиче да је и Странка демократске акције “умијешала прсте” у ову оптужницу због своје тренутне позиције на коју није навикла.

– Из СДА покушавају да се преко Републике Српске додворе својим гласачима и покажу да су они велики муслимани који могу угасити Републику Српску за 24 часа како смо неки дан чули од исламиста какав је и Нихад Алечковић – рекао је Којић.

Он је навео да је Суд БиХ данас дефинитивно разоткрио своје намјере, али и намјере његових налогодаваца, а то је укидање Републике Српске и отимање њене имовине што се неће десити док год постоји иједан живи Србин.

Опште вијеће Суда БиХ на данашњој сједници одбило је захтјев предсједника Републике Српске Милорада Додика за изузеће судије Јасмине Ћосић Дедовић у одлучивању о тужби коју је Тужилаштво БиХ подигло против њега и вршиоца дужности директора “Службеног гласника” Милоша Лукића, потврђено је Срни у Суду БиХ.

Адвокат Горан Бубић, бранилац предсједника Српске, упутио је 23. августа приједлог за изузеће судије Јасмине Ћосић Дедовић у предмету против Додика јер постоје околности које изазивају разумну сумњу у њену непристрасност.

Остале Вијести