НОВОСТИ

Којић: Инструисани Суд БиХ води политички процес против предсједника Српске

27/01/2024

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић изјавио је да одлука Суда БиХ да одбије захтјев одбране предсједника Републике Српске Милорада Додика за изузеће седам судија указује на континуитет понашања инструисаног суда са једном искључивом намјером да се води политички процес.

 

– Колико год ми гледали да то буде правни процес, он то не може бити јер није заснован на праву и оптужници заснованој на закону усвојеном у парламентарној процедури – рекао је Којић.

Он је истакао да је то у потпуности видљиво у овом процесу.

– Није очекивано да ће инструисани суд поступати по правним нормама, односно по Закону о кривичном поступку, јер и сам закон не третира то кривично дјело /непоштовања одлука Кристијана Шмита за које Тужилаштво БиХ терети предсједника Српске/ – рекао је Којић.

Он је подсјетио да то кривично дјело наметнуо неко ко није имао право то да чини, као и да Тужилаштво и Суд БиХ немају имају могућност и право да воде овај процес.

– Нас не изненађује ни у једном тренутку такво понашање Суда јер то није правни суд, што је и показао на многим процесима који је водио, као што су кривична дјела ратног злочина. Али то показује и кроз овај политички монтирани процес против предсједника Додика – рекао је Којић.

Суд БиХ одбио је захтјев одбране предсједника Републике Српске Милорада Додика за изузеће седам судија ово суда, рекао је Срни бранилац предсједника Горан Бубић.

Одбрана је 17. јануара на рочишту у предмету против предсједника Додика и вршиоца дужности директора “Службеног гласника Српске” Милоша Лукића, због непоштовања одлука Нијемца Кристијана Шмита, затражила изузеће поступајућег судије Мирсада Стрике и још седам судија Суда БиХ.

Затражено је изузеће судија који су учествовали у одбацивању захтјева за одлучивање о томе да ли је Суд БиХ надлежан за овај случај, а то су судије Зоран Божић, Шабан Максумић, Весна Јасенковић, те судија који су одбили жалбу одбране Дарка Самарџића, Хилме Вучинића и Реџиба Бегића.

Затражено је и изузеће судије Минке Крехо због, како је тада рекао Бубић, пристрасног става да противљење Додика као члана Предсједништва БиХ није било од утицаја за кандидатуру судије Јасмине Ћосић у Хагу.

Остале Вијести