НОВОСТИ

Којић: Не видим потребу да се вјерске заједнице мијешају у политичка питања

09/10/2023

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић изјавио је да не види потребу да се било која вјерска заједница у БиХ мијеша у политичка питања, након што је Исламска заједница подржала иницијативу Дениса Бећировића и Жељка Комшића да се “ријеши питање државне имовине”.

 

 

Којић је истакао да рјешавање питања државне имовине није само политичко, него и стручно питање које се тиче међународног права.

Он је навео да је све што покушавају чланови Предсједништва БиХ Денис Бећировић и Жељко Комшић, заједно са туристом Кристијаном Шмитом супротно међународном јавном праву, међународним прописима и Дејтонском мировном споразуму.

– Било шта на територији Републике Српске да уђе у власништво или се књижи на БиХ прекршио би се међународни уговор, а то је Дејтонски мировни споразум заједно са својим анексима јер је и Венецијанска комисија 2005. године установила да Општи оквирни споразум за мир у БиХ заједно са анексима чини међународни споразум – рекао је Којић Срни.

Он је напоменуо да је основни принцип Дејтонског мировног споразума подјела БиХ 51 према 49 одсто, и то Федерација БиХ 51 и Република Српска 49 одсто, те да БиХ не постоји изван два ентитета.

Којић је напоменуо да ниједан унутрашњи орган, институција или тумач нема право да наруши међународни споразум јер би се тада нарушио територијални принцип подјеле територије.

– Самим тим би међународни уговор био ништаван. Он не може да се мијења без потписница и оних који су гарантовали – истакао је Којић.

Којић је нагласио да нико, ни Уставни суд, нити било који појединац не могу мијењати ниједан међународни правни уговор.

Којић је подсјетио на формирање Оружаних снага БиХ 2007. године, када су премијери ентитета и предсједавајући Савјета министара потписали споразум у којим се перспективна војна имовина Републике Српске и ФБиХ даје на кориштење, а не у својину или власништво БиХ.

– Дакле, Република Српска може дати право кориштења некој заједничкој институцији, али само право кориштења јер је власништво искључиво на Републици Српској – истакао је Којић и додао да Бећировић и Комшић сада покушавају да обрну тезе.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести