НОВОСТИ

Којић: Нову резолуцију о Сребреници опет ће зауставити руско “њет”

08/03/2024

Руско “њет” сигурно ће онемогућити пролазак нове резолуције о Сребреници уколико се појави пред Генералном скупштином УН, рекао је посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић.

 

 

– Предсједник Републике Српске Милорад Додик има изузетне односе са Русијом и предсједником Владимиром Путином и имајући то у виду сигуран сам да је руско `њет` дефинитивно загарантовано уколико се у Савјету бебједности нађе та резолуција – рекао је Којић новинарима.

Након сазнања “Вечерњих новости” да бошњачки дио мисије БиХ при УН самостално, без одлуке Предсједништа БиХ, ради на новој резолуцији о Сребреници која би требало да буде представљена на сједници Генералне скупштине УН у априлу, Којић је оцијенио да дипломатија у БиХ фактички не постоји.

Он је додао да бошњачке дипломате самоиницијативно и тајно покушавају да проведу одређене резолуције, па и ову о Сребреници кроз коју би да се кроз уџбенике у Републици Српској и цијелој БиХ уврсте термин који не одговара ономе што се дешавало у Сребренци.

Којић је подсјетио да је Влада Српске у вријеме док је био директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица формирала Међународну комсију која се бавила истраживањем страдања свих народа у сребреничкој регији, па и Бошњака и констатовала да нема дефиницију геноцида.

– Комисија је такође констатовала да су се страшни злочини дешавали од 1991. до 1995. године над српскм народом, што Бошњаци ни на који начин нису жељели да потврде, нити прихвате, а нажалост нису то жељеле да прихвате ни институције као што је Хашки трбунал кој је ослободио Насера Орића, која је онда ослободио и Суд БиХ – нагласио је Којић.

Којић је напоменуо да они кроз прзму те резолуције покушавају да кажу да је то пут ка помирењу народа.

– Пут ка помирењу народа јесте када се признају учињени злочине и када се да права квалификација тих злочина, а не када се покушава градити унитарна БиХ кроз злочине који су се дешавали – рекао је Којић и додао да је то присутно и од стране Бошњака и од међународне заједнице.

Он је навео да ће помирења бити када Бошњаци кажу да су починили злочине над Србима у Подрињу, али они не желе да направе корак ка помирењу већ праве још већу кризу унутар БиХ.

Остале Вијести