НОВОСТИ

Којић: О резолуцији о Сребреници се прича као да не постоји 3.260 убијених Срба

21/05/2024

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић изјавио је данас да је непроцесуирање злочина над Србима довело БиХ у ситуацију да се прича о резолуцији у Сребреници, а да се не жели поменути 3.260 убијених Срба на том подручју од 1992. до 1995. године, као да ти људи не постоје.

 

 

– Злочин почињен над Бошњацима у Сребреници не може да има правну квалификацију уништења једне националне, вјерске, расне групе, која, као што видимо, није уништена – рекао је Којић новинарима у Сарајеву.

Ако БиХ жели да се суочи са прошлошћу и иде путем помирења и суживота, каже Којић, мора да се признати да су злочини чињени на свим странама.

Којић је навео да су процеси вођени у Хашком трибуналу и у БиХ резултирали непроцесуирањем ратних злочина над Србима.

– У Федерацији БиХ /ФБиХ/ влада атмосфера да је дозвољено убијати Србе, јер то није кажњиво – истакао је Којић.

Он је рекао да је за породице жртава ратних злочина битно да се процесуирају одговорни и да њих не интересује квалификација злочина, а да породице српских жртава нису добиле сатисфакцију.

Којић је истакао да је покушај усвајања резолуције о Сребреници покушај подвале српском народу, иако се не помиње колективна одговорност.

– Сигурно слиједе кораци кроз уџбенике и наставни план и програм да не учимо историјске чињенице, него историјске лажи које су наметнули Бошњаци потпомогнути међународном заједницом. Моје дијете то неће учинити – поручио је Којић, који је увјерен да је поента резолуције да се доведе у питање постојање Републике Српске.

Говорећи о данашњој сједници Представничког дома, на чијем је дневном реду био захтјев за разматрање по хитном поступку Закона о финансирању институција БиХ, којим би се омогућила исплата плата лицима са америчке “црне листе”, Којић је рекао да сматра да треба да се нађе начин да ова лица добијају плате.

Остале Вијести