НОВОСТИ

ЗБОГ ЊЕНЕ ХУМАНОСТИ, МОЖДА ЈЕ ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕТИЦУ! Знате ли ко је Јелена Савојска и зашто је тражила дворску даму из Србије? |

ИДЕМО ЛИ ЊИХОВИМ СТОПАМА? Стефан Немања и Стефан Првовенчани су стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима! |

Коме смета суверенистичка политика Српске и пријатељска веза са Мађарском? |

Цвијановић: Јефтин популизам без уставног утемељења, имовина припада ентитетима |

Рунић: Додик окупља српски народ и подршка је Србима у ФБиХ |

Амиџић-Шелдон: Свјетска банка наставља да пружа снажну подршку БиХ |

Убијени бијељински инспектор био на дужности; Осумњичени предат Тужилаштву |

Влада Српске: Више новца за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите |

Додик: “Граница постоји” има историјски значај, бранимо нашу имовину |

ДЕМОС против скупљег паркинга у Бањалуци; Босанчић предао иницијативу Уставном суду |

Којић: Опозиција спиновањем шири неистине у јавности

27/08/2023

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић оцијенио је да опозиција у Републици Српској шири неистине и покушава спиновањем да јавности представи ствари другачије него што јесу.

 

 

Којић је подсјетио да су министар правде Републике Српске Милош Букејловић и министри у Савјету министара саопштили да радне групе активно раде на закону о Уставном суду БиХ и начину избора страних судија.

Према његовим ријечима, индикативно је било то што је опозиција рекла да су се усвајањем Закона о Високом судском и тужилачком савјету, Закона о слободи приступу информацијама и Закона о омбудсману пренијеле неке надлежности са Српске на ниво БиХ.

Он је подсјетио да је два или три дана након сједнице Представничког дома опозиција износила неке опште ствари о преносу надлежности.

– А ја их питам зашто се нису, када су имали прилику на сједници Представничког дома, тачно реферисали који је то члан од ова три закона којим је пренесена надлежност са Српске на ниво БиХ? Зашто се нисте тада успротивили и зашто нисмо тада кроз нормалну парламентарну расправу, потенцијално, увидјели да постоји одређени пренос надлежности? То наравно није тачно, јер смо ми те прописе све веома добро изучили – рекао је Којић вечерас за АТВ.

Којић каже да опозиција покушава да направи атмосферу у јавности у Српској да власт ради супротно закључцима Народне скупштине Српске и општим ставовима и политикама које спроводи СНСД, а што опет није тачно, јер то су покушаји, како каже, јефтиног политикантства и прикупљања политичких поена.

Он је поручио да је важно да је Срђан Амиџић именован за министра финансија у Савјету министара, да су у складу са договором око 14 приоритета, односно оном што није спорно, усвојена три закона, те да ни на један начин у односу на те законе није извршен пренос надлежности и да се ради на европском путу.

Коментаришући оптужницу коју је Тужилаштво БиХ подигло против предсједника Српске Милорада Додика, Којић је нагласио да је наметањем закона Кристијана Шмита, који није легално изабран, извршен напад на уставни поредак Републике Српске.

– То треба да се посматра на тај начин, јер успостављањем овакве праксе за 20, 30, 40 година било које име и презиме да буде предсједник Републике неће моћи да извршава своје уставне обавезе – навео је Којић, те додао да је Додик као предсједник Српске оптужен за нешто што је била његова уставна обавеза.

Он је нагласио да је нападнута основна надлежност предсједника Републике, а да опозиција не жели или не смије да се баве том темом, већ покушава да кроз измишљене, споредне теме скреће пажњу са основне теме, а то је напад на уставни поредак Српске.

Када је ријеч о изузећу судије Јасмине Ћосић Дедовић, он је рекао да оваква ситуација показује да центри моћи из одређених амбасада управљају правосуђем на нивоу БиХ, те да се покушавају поставити судије које треба да спроведу политике тих центара моћи.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести