НОВОСТИ

Кошарац: БиХ може бити суверена само када Шмит оде из земље

15/11/2023

Замјеник предсједавајуће Савјета министара и министар у Савјету министара БиХ Сташа Кошарац изјавио је да БиХ може бити суверена само када Кристијан Шмит оде из земље, заједно са странцима из Уставног суда, и то је услов, алфа и омега суверенитета о којем Шмит прича.

 

 

“Страни узурпатор Шмит прича о очувању суверенитета БиХ – да није жалосно, било би смијешно. Исти онај лажни високи представник који покушава да намеће своју вољу као законе које треба поштовати и стоји на челу политичког прогона легитимног и легалног предсједника Републике Српке Милорада Додика?! Он нам држи слово о суверенитету и оптужује Српску за сецесионизам?!”, навео је Кошарац на “Инстаграму”.

Он је поручио Шмиту да заобиђе Републику Српску у широком луку и врати се у Њемачку, те да је свака његова ријеч парадокс, лишен логике и здравог разума.

Истичући да су домаћа рјешења у оквиру Дејтона једини могући модел за БиХ, Кошарац је додао да због тога из Републике Српске увијек позивају на договор два ентитета и три конститутивна народа – без страног интервенционизма.

“Али, ако је Шмиту и компанији циљ да сруше Дејтонски споразум, а самим тим и БиХ, ми вам то нећемо отежавати. Српска зна свој пут”, констатовао је Кошарац, који је и члан Предсједништва СНСД-а.

Шмит је данас изјавио да Устав БиХ не предвиђа право на отцјепљење ентитета, али да је, ипак, суверенитет и територијални интегритет земље константно под пријетњом, као и функционисање институција, те додао да се политичари из Републике Српске “нису одрекли сецесионистичких политика, већ су у посљедње вријеме интензивирали своје активности”.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести