НОВОСТИ

Кошарац: Бошњачке политичке структуре учествују у Шмитовој легализацији

07/09/2023

Члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац оцијенио је да у бошњачкој политичкој структури не само да нема храбрости да отворе питање понашања нелегитимног и лажног високог представника, већ и учествују у легализацији Кристијана Шмита.

 

 

– Зашто прихватају да нелегитимни странац, тачније узурпатор доноси прописе на основу којих се отварају сулуди судски процеси против институција које не желе да прихвате и признају одлуке нелегитимног странца? – упитао је он.

Кошарац је указао да је видљиво да Шмит нема дозволу за рад у БиХ, те да се зна како пролазе људи који немају дозволу за рад.

– Било би логично да бошњачке структуре које партиципирају у власти на нивоу БиХ провјере да ли Шмит има дозволу за рад, као што би било логично да сви они који немају дозволу за рад, напусте БиХ – констататовао је он.

Кошарац је нагласио да Република Српска инсистира на томе да се сва рјешења доносе у складу са Уставом и Дејтоном, у договору два ентитета и три конститутивна народа, без страног интервенционизма.

– На том основу Српска увијек нуди рјешења. Ми имамо право да бранимо своје интересе кроз одлуке и закључке Народне скупштине Републике Српске – написао је Кошарац на Инстаграму.

Према његовим ријечима, политике конфликта нису политике Републике Српске, нити су истините приче да Српска нешто блокира или да је против.

– Рјешења која нудимо никада нису изван Анекса четири Дејтонског споразума, али то друга страна често чини. Када их упозоримо да они крше Устав и Дејтон, бошњака структура хорски прави кампању о томе да је Српска конфликтна, да нешто блокира, да није за сарадњу, да се Додик свађа и слично – закључио је Кошарац, реагујући на посљедње медијске иступе министра иностраних послова Елмедина Конаковића.

Ако им смета чињеница да Република Српска брани слово Дејтона, каже Кошарац, то је њихов проблем.

– Можда им је званична политика да са странцима руше Дејтон – рекао је Кошарац, који је и замјеник предсједавајуће Савјета министара.

Кошарац је додао да је за разлику од њих, политика Српске примјена изворног Дејтона и очување уставних капацитета Републике.

– Нажалост, код бошњачких политичара увијек постоји потреба да призивају интервенционизам међународне заједнице. Очекивао сам од “тројке” да буде политички зрела и да се одупре таквој пракси. Нажалост, нису се одрекли наратива СДА, па и даље траже помоћ странаца у елиминацији политичких неистомишњеника – нагласио је Кошарац.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести