НОВОСТИ

Кошарац: ЕУ често излази са различитим критеријумима према БиХ; Заговарати чланство у БРИКС-у

13/10/2023

Информисао сам страну Руске Федерације да је Република Српска за досљедну примјену Дејтонског мировног споразума и да су наше политике политике мира, стабилности и развоја регионалне сарадње, изјавио је за РТРС замјеник предсједавајућег Савјета Министра Сташа Кошарац након састанка коопредсједавајућих Комисије за трговинску и економску сарадњу БиХ и Руске Федерације у Москви.

 

 

– Мислим да смо на један транспарентан начин разговарали о политичким приликама у самој БиХ. Цијенимо да имамо право да укажемо на то да постоји западна хистерија, као и одређене структуре у БиХ које контаминирају унутрашњи дијалог и договор два ентитета и три конститутивна народа – рекао је Кошарац

Кошарац је оцијенио да Европска унија веома често излази са различитим ставовима и различитим критеријумима према БиХ.

– Обично су услови на одређеним политичким условима и неким другим кретањима, док с друге стране таквих захтјева немамо од неких, као што је рецимо Руска Федерација – рекао је Кошарац.

Кошарац је истакао да су разговарали и о чињеници да је “приступање БиХ БРИКС-у једна од квалитетних развојних шанси политика за БиХ”.

– Ту иницијативу коју је предложио предсједник Српске Милорад Додик смо и ми предложили кроз сам Савјет министара. Жао ми је што не постоји та врста расположења да у овој фази о томе говоримо – навео је Кошарац.

Кошарац је оцијенио да “инциијатива предсједника Српске која је преточена у нашу политику на нивоу заједничких органа и даље треба да стоји”.

– Да заговарамо чланство БиХ у БРИКС-у јер цијенимо да све назнаке које долазе од ЕУ нису дале неке ефекте и да смо врло често били условљени одређеним политичким приликама што је за нас потпуно неприхватљиво – нагласио је Кошарац.

Остале Вијести