НОВОСТИ

Кошарац: Или уставна БиХ или је неће бити

12/02/2024

БиХ има проблем функционисања, јер јој се намећу рјешења која немају уставну основу и нису заједнички усаглашена. Суштински, ово је земља ограниченог и врло упитног суверенитета, истакао је данас замјеник предсједавјаућег у Савјету министара Сташа Кошарац.

Кошарац је истакао да је то за Републику Српску неприхватљиво.

 

– Напросто, нашу будућност не видимо у неуставној земљи, прецизније колонији, у којој су узурпатор /Кристијан/ Шмит и амерички амбасадор /Мајкл/ Марфи творци правила којима сви људи треба да се беспоговорно покоре – навео је он.

 

Кошарац је нагласио да је Српска увијек за унутрашњи политички дијалог и консензус домаћих легитимно изабраних представника.

 

– Наш глас дајемо за уставна и демократска, а никако октроисана рјешења! То је реалност, коју што прије треба да схвате политичке структуре из Сарајева, као и њихови западни ментори. Свијест о реалности мора бити доминантна, насупрот сновима о унитаризацији земље. Остаће недосањани – поручио је Кошарац.

 

Он је нагласио да ће БиХ или бити уставна и дејтонска или је неће бити.

 

Кошарац сматра да је опасна и крајње неодржива “логика” западних амбасада да усаглашене заједничке одлуке домаћих легитимно избраних политичких званичника не доживљавају као договор, него као побуну против власти странаца у БиХ.

 

Поручио је да Српска на то никада неће пристати и да је сваким наметнутим рјешењем све даље од БиХ.

 

– Ако истински желе добро овој земљи, странцима би било најбоље да БиХ оставе на миру. О њеној судбини морају одлучивати народи који у живе. Једини могући модел је договор два ентитета и три конститутивна народа – поручио је Кошарац.

Остале Вијести