НОВОСТИ

Кошарац: Конаковић да рјешава проблеме у ФБиХ, не да држи слово Републици Српској

13/11/2023

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац рекао је да предсједник странке “Народ и правда” Елмедин Конаковић апсолутно нема право да држи слово Републици Српској, њеном предсједнику Милораду Додику и руководству.

– Умјесто што покушава да добије симпатије свог гласачког тијела негативним коментарима о Српској, боље би му било да енергију усмјери на рјешење нагомиланих проблема у ФБиХ – нагласио је Кошарац.

 

Додаје да лажни наратив о томе да Српска нешто блокира неће постати истина, ма колико се Конаковић трудио да као папагај понавља.

 

– Да поновимо, Српска од почетка заговара имплементацију 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије интегрално и у пакету. Блокаде праве структуре из ФБиХ, јер се не држе договора. СНСД сматра да ЕУ није и не треба бити једини спољнотрговински партнер, већ да морамо отварати и друга тржишта за домаће производе, те потписивати нове уговоре о слободној трговини. Наша политика је заштита домаће производње – наводи Кошарац.

 

Истиче да ССП није погодан за привреднике, посебно не за пољопривредне произвођаче.

 

– Ми то желимо мијењати, али онда услиједи блокада из ФБиХ, којом управља Делегација ЕУ и која очигледно испуњава жеље ЕУ. Република Српска нуди друга рјешења. Ако је за Конаковића толико небитна Русија, хајде да кажемо људима да нам не треба њихов гас, да нам не требају преговори са Русијом како би БиХ коначно постала чланица WТО. Је ли Конаковићу то прихватљива опција? – упитао је Кошарац.

 

Каже да Република Српска има свој циљ и зна свој пут.

 

– БиХ има перспективу искључиво уз поштовање Дејтонског споразума и Устава, те договора два ентитета и три конститутивна народа. Конаковић на крилима појединих западних центара моћи, првенство Америчке амбасаде, као и лажног високог представника, заговара антидејтонска рјешења и тиме озбиљно нарушава уставни поредак и пријети будућности земље у коју се куне – додаје Кошарац.

 

Наводи да се Конаковић труди да буде допадљив и радикалном исламском кругу и квазиграђанској опцији.

 

– Питање је колико искрености има у свему томе и колико је досљедна његова политика. У сваком случају, за нас ће остати упамћен по томе што је од званичника Српске, примарно од предсједника Додика, тражио да га нападамо како би му растао рејтинг код Бошњака – закључио је Кошарац.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести