НОВОСТИ

Кошарац: Конаковић нема уставно и законско право да креира спољну политику; Врањеш поступио на уставан начин

13/06/2024

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац поздравио је и апсолутно подржао одлуку амбасадора БиХ у Београду Александра Врањеша да Србији не уручи “протестну ноту” министра иностраних послова у Савјету министара Елмедина Конаковића, будући да је ријеч искључиво о Конаковићевом личном ставу, а не усаглашеном и званичном ставу БиХ.

Сташа Кошарац

– Конаковић нема уставно и законско право да креира спољну политику, јер је то питање у уставној надлежности Предсједништва БиХ. Ни Предсједништво БиХ, као ни Савјет министара БиХ, о томе се нису изјашњавали, а камоли дали сагласност. Ријеч је о једностраној и неуставној акцији актуелног министра иностраних послова БиХ, који се на перфидан начин покушава обратити званичним институцијама Србије у вези са одржавањем Свесрпског сабора – написао је Кошарац на Инстаграму.

 

За разлику од Конаковића, каже, амбасадор Врањеш је поступио на уставан начин, штитећи уставне надлежности институција на нивоу БиХ.

 

– Представници Српске на заједничком нивоу ће и даље наставити да упозоравају на неуставне праксе Конаковића, који је умислио да има право да властите политичке опсервације износи као званичне ставове БиХ. То је класична узурпација институција и злоупотреба овлаштења са којом се мора престати – рекао је Кошарац.

 

Амбасадор БиХ у Србији Александар Врањеш изјавио је јуче да није ни донио нити је уручио протестну ноту Србији поводом Свесрпског сабора.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести