НОВОСТИ

Кошарац: Нећемо дозволити да Бошњаци бирају српског члана Предсједништва

31/08/2023

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да пресуда Европског суда за људска права у предмету “Ковачевић против БиХ” не доприноси добрим односима у БиХ, те изразио наду да ће у наредном периоду Савјет министара по овој пресуди заузети став да је не прихвата и одбацује.

 

 

Кошарац, чији је захтјев да се на данашњој сједници Савјета министара дефинише закључак о овој пресуди одбијен, истакао је да представници Републике Српске неће одустати од тога да сваки пут кандидују ово питање у институцијама БиХ, с обзиром на то да је, како је рекао, видљиво да и даље постоје напори да се моделира нека врста грађанске БиХ мимо Устава БиХ и Дејтонског споразума.

– Дејтонски споразум је врло јасно дефинисао да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа. На овај начин кроз спровођење одређених опција грађанске оријентације би се увео унитарни изборни процес да представници једног народа бирају представнике других народа – рекао је Кошарац новинарима у Сарајеву.

Он је подсјетио да је таква пракса била у неколико изборних процеса у мандату избора хрватског члана Предсједништва БиХ, те нагласио да представници Републике Српске неће дозволити Бошњацима који живе у ФБиХ да бирају српског члана Предсједништва БиХ.

– Република Српска је засебна изборна јединица и на темељу Устава БиХ врло јасно је дефинисано каква је БиХ, ко је чини и наглашена је конститутивност народа – нагласио је Кошарац, који је и замјеник предсједавајуће Савјета министара.

Према његовим ријечима, ова пресуда Европског суда за људска права је дио кампање и активности усмјерених против Републике Српске, као и неосновани тужилачки поступци против предсједника Српске Милорада Додика и њених институција кроз питање имовине и одлуке Уставног суда које су по правилу против Српске и које су сачињене у договору са неким амбасадорима у БиХ.

Кошарац је навео и да је поред овакве пресуде значајно и важно наставити са свим активностима на европском путу БиХ и испуњавању 14 приоритета.

Остале Вијести