НОВОСТИ

Кошарац: Поново се враћамо на опасне праксе игнорисања ставова Српске

30/10/2023

Министар спољне трговине и економских односа и замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац рекао је да предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен неће имати прилику да у Савјету министара чује реалан приказ односа у БиХ, јер на састанку нису планирани министри из Републике Српске, што је апсолутно неприхватљиво.

Иако уобичајена пракса налаже да на састанцима са високим званичницима буду присутни чланови Савјета министара из реда сва три конститутивна народа, најављено је да ће се са Фон дер Лејен састати само предсједавајућа Борјана Кришто.

 

Кошарац је рекао за Срну да не види ниједан оправдан разлог да чланови Колегијума Савјета министара не присуствују том састанку 1. новембра у Сарајеву.

 

– Поново се враћамо на некоректне и опасне праксе игнорисања ставова српских представника у заједничким институцијама и Републике Српске, а то је апсолутно неприхватљиво – нагласио је Кошарац.

 

Он је истакао да је то неприхватљива пракса и да одмах мора бити промијењена, посебно због чињенице да су у посљедњем периоду присутни злонамјерни и неистинити наративи о Републици Српској и њеном руководству.

 

Кошарац је нагласио да је Република Српска опредијељена за европске интеграције и да подржава имплементацију 14 приоритета из Мишљења Европске комисије интегрално и у пакету.

 

– То укључује и закон о Уставном суду БиХ, који рјешава питање страних судија. То је наш приоритет – истакао је Кошарац.

 

Навео је да Република Српска јасно заговара европску перспективу и даје допринос приближавању ЕУ.

 

– Ниједан закон нити било које друго рјешење не би било усвојено на заједничком нивоу, да Република Српска није дала сагласност на то. Зато падају у воду све приче о наводној блокади из Српске. То напросто није тачно – поручио је Кошарац.

 

Поновио је да Република Српска подржава договор два ентитета и три конститутивна народа, без међународног интервенционизма.

 

– То се односи на све недобронамјерне странце, посебно на лажног високог представника, који желе централизацију БиХ и политички прогоне предсједника Српске Милорада Додика, који им као брана стоји на путу – нагласио је Кошарац.

 

Он је рекао да очекује да ЕУ препозна напоре Републике Српске и да се активно укључи у рјешавање питања затварања ОХР-а и одласка страних судија из Уставног суда БиХ.

 

Предсједник Европске комисије започела је четвородневну посјету земљама западног Балкана током које ће посјетити БиХ, Сјеверну Македонију, самопроглашено Косово, Црну Гору и Србију.

 

Она ће у сриједу, 1. новембра, посјетити БиХ.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести