НОВОСТИ

Кошарац: Српска остаје при ставу да стране судије не могу да раде у Уставном суду БиX

19/10/2023

Република Српска остаје при ставу да стране судије не могу да раде у Уставном суду БиХ и од тог модела неће одустати, поручио је замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац.

– Нажалост, у Федерацији БиХ и даље не постоји спремност да се заједнички ниво врло јасно одреди спрам овог питања – рекао је Кошарац, који је и члан Предсједништва СНСД-а.

 

Он је подсјетио да су представници Републике Српске предложили јасне концепте на недавном састанку политичких лидера у Источном Сарајеву.

 

– Још једном смо показали да је Република Српска увијек дио рјешења, а не дио проблема или блокаде, како то појединци желе да представе. Сада је вријеме да се структуре из ФБиХ изјасне о приједлогу Српске – навео је Кошарац.

 

Према његовим ријечима, Република Српска инсистира на томе да странци не могу да учествују у раду Уставног суда БиХ.

 

– Али, уколико неко покушава да детерминише то питање неком временском одредницом, то је доказ да не жели да домаћи капацитети преузму потпуну ингеренцију над Уставним судом БиХ – истакао је Кошарац на Инстаграму.

 

Он је додао да је основни политички став из Републике Српске да грађани БиХ, који испуњавају формалне услове, треба да буду судије Уставног суда БиХ.

 

– Имамо аргументе и нудимо рјешења. Стога радна група за правосуђе не треба да додатно компликује ситуацију, већ да озбиљно размотри приједлог Српске и понуди га Савјету министара БиХ и Парламентарној скупштини БиХ на усвајање – рекао је Кошарац.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести