НОВОСТИ

Кошарац: У Бриселу јасно истакнути опредијељеност за ЕУ и ставови Српске

05/12/2023

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац изјавио је да су на данашњем састанку на високом нивоу у Бриселу о европским интеграцијама БиХ, истакнути јасни ставови Републике Српске и опредјељење за чланство у ЕУ, као спољнополитички циљ, те да ће Српска снагом уставног капацитета показати своју спремности, компетенције и кредибилне политике.

 

 

Кошарац је у Бриселу рекао да је на састанку указано и на перманентне ставове Српске о стању у БиХ, под утицајем нелегитимног високог представника, те наратива који производи амбасадор САД у БиХ Мајкл Марфи, а којима се покушава наштетити Републици Српској.

Кошарац је истакао да је Република Српска потврдила своје опредјељење кроз врло јасне политике и ставове које је исказивала, како у БиХ тако и у Бриселу.

Кошарац је указао да постоји расположење у Европској комисији да Савјет ЕУ дефинише одређени датум преговора за БиХ, те да се процјењује да би то реално могло бити некада у марту.

– Сматрамо да постоје активности које можемо провести у току ове године, а нешто и до марта. Нисам претјерани оптимиста с обзиром на актуелне и политичке утицаје на партнере који долазе из Федерације БиХ – рекао је Кошарац.

Он сматра да ће Република Српска снагом уставног капацитета које има показати своју спремности, компетенције, снагу и кредибилне политике износећи своја гледишта стања на спровођење 14 кључних приоритета.

– Сматрам да су нека законска рјешења готово и спремна. Треба апострофирати прије свега потребу за затварање ОХР-а. Суспензијом нелегитимног /Кристијана/ Шмита у БиХ, затварањем ОХР-а с једне стране и оно што је фундаментално питање и што смо потпуно аргументовано говорили јесте о потреби да у Уставном суду БиХ нема странаца – напоменуо је Кошарац.

Кошарац је навео да постоји потреба да се Закон о суду дефинише тако да Апелационо вијеће има сједиште у Бањалуци.

– Закон о спречавању прања новца може бити актуелан врло брзо. Око Фронтекса постоје нека неслагања са бошњачком компонентом, али мислим да и то питање значајно може бити детерминисано као једно од ријешених питања – изјавио је Кошарац.

Према Кошарчевим ријечима, остаје да на се темељу домаћих политичких кретања, та питања дефининишу и да се крене ка испуњавању услова.

– Наш основни став је да је важно имплементирати слово Дејтона – да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа. И да у том смислу сва кретања треба да иду у будућности, без уплитања странаца у политике које ће доносити домаћи политичари и институције како Републике Српске, тако и ФБиХ и БиХ – додао је Кошарац.

Кошарац је навео да је на састанку било ријечи и о финансијском пакету ЕУ, вриједном шест милијарди евра.

– Ми нећемо разговарати о примамљивости и неким новчаним свотама. Овдје је веома важно сачувати уставни капацитет Републике Српске, ФБиХ и БиХ и да видимо како можемо дефинистати заједничко кретање како бисмо могли “надолазећа средства” да користимо – рекао је Кошарац.

Кошарац је указао да и по том питању постоје одређени услови, те да у случају да они значе прекомпозицију уставних рјешења БиХ, представници Републике Српске нису партнери за то.

– Ако ти услови значе прекомпозицију уставних рјешења, морамо бити потпуно свјесни чињенице да ми из Републике Српске нисмо партнер за тако нешто. За нас је најзначајнија уставна БиХ и потпуна имплементација Устава БиХ – додао је Кошарац.

Европски комесар за проширење и сусједску политику Оливер Вархељи изразио је наду да ће Европски савјет моћи у марту да одобри отварање преговора са БиХ о придруживању ЕУ.

Вархељи је на заједничкој конференцији за новинаре са предсједавајућом Савјета министара Борјаном Кришто након другог политичког форума на високом нивоу о европским интеграцијама БиХ у Бриселу рекао да је потребан додатни напредак на пољу реформи и кључних обавеза, те да је Европска комисија спремна да тада препоручи Савјету ЕУ да отвори преговоре, када се све то испуни.

На политичком форуму учествовали су и предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијер Радован Вишковић, као и други представници свих нивоа власти у БиХ.

Остале Вијести