НОВОСТИ

Ковачевић: Арнаутовићево писмо врхунац лицемјерја

06/10/2023

Делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је да је врхунац лицемјерја писмо које је предсједник Централне изборне комисије БиХ Суад Арнаутовић упутио ОХР-у, Делегацији ЕУ, Мисији ОЕБС-а те амбасадама чланица Квинте.

 

 

Ковачевић је рекао да је Арнаутовић изабран мимо закона и законских процедура и да се сада жали како посланици парламентарне већине желе да промијене закон, односно да законом одреде на који начин ће се бирати чланови ЦИК-а.

– Не смијемо да заборавимо да су Арнаутовић и други чланови ЦИК-а изабрани на начин да су поједини представници политичких партија у потпуности изигнорисали да је био расписан конкурс, да су кандидати који су се пријавили на тај конкурс били већ позивани на интервју и на све остале конкурсне процедуре, а да су онда чланови ЦИК-а изабрани политичком вољом и политичком контролом, мимо свих конкурсних процедура – рекао је Ковачевић за АТВ.

Он је подсјетио да су посланици у Парламентарној скупштини БиХ надлежни да усвајају законе и да законом дефинишу одређене области, између осталог, и област расписивања избора и уређивања изборног процеса, па самим тим и избора чланова ЦИК-а.

– Суштина цијеле приче је да се прекине било каква политичка контрола када је у питању избор чланова ЦИК-а, а која сада евидентно постоји – рекао је Ковачевић.

Он је указао да се не смије заборавити да је ЦИК са оваквим саставом покушао да проблематизује чисту побједу предсједника Републике Српске и да су учинили све што су могли и што је било у њиховој моћи да доведу у питање јасну побједу Милорад Додика.

– Када нису успјели у својој намјери, да на тај начин сруше Додика, онда су примијенили неке друге методе, па сада видимо да се против Додика води процес на Суду БиХ, који је покренуло Тужилаштво БиХ по налогу неизабарног, нелегалног њемачког држављана Кристијана Шмита – рекао је Ковачевић.

Када је у питању Дом народа, додао је Ковачевић, потпуно је логично да овај дом, као горњи дом, учествује у свим процедурама у Парламентарној скупштини БиХ.

– Онда је потпуно илузорно да не учествује у именовању тако значајних позиција као што су чланови ЦИК-а. Тако да ту не постоји ништа спорно. Оно што је спорно јесте што политичко Сарајево сматра да се Дом народа треба увијек заобићи јер се у том Дому веома јасно чују ставови два ентитета и три конститутивна народа – закључио је Ковачевић.

Арнаутовић је, како су пренијели федерални медији, у писму ОХР-у, Делегацији ЕУ, Мисији ОЕБС-а те амбасадама чланица Квинте, указао на “континуиране нападе политичких странака на ЦИК” и да странке у власти на нивоу БиХ планирају у процедуру упутити измјене Изборног закона којим би се, у поступак именовања чланова ЦИК-а, укључио и Дом народа.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести