НОВОСТИ

ЗБОГ ЊЕНЕ ХУМАНОСТИ, МОЖДА ЈЕ ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕТИЦУ! Знате ли ко је Јелена Савојска и зашто је тражила дворску даму из Србије? |

ИДЕМО ЛИ ЊИХОВИМ СТОПАМА? Стефан Немања и Стефан Првовенчани су стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима! |

Коме смета суверенистичка политика Српске и пријатељска веза са Мађарском? |

Цвијановић: Јефтин популизам без уставног утемељења, имовина припада ентитетима |

Рунић: Додик окупља српски народ и подршка је Србима у ФБиХ |

Амиџић-Шелдон: Свјетска банка наставља да пружа снажну подршку БиХ |

Убијени бијељински инспектор био на дужности; Осумњичени предат Тужилаштву |

Влада Српске: Више новца за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите |

Додик: “Граница постоји” има историјски значај, бранимо нашу имовину |

ДЕМОС против скупљег паркинга у Бањалуци; Босанчић предао иницијативу Уставном суду |

Ковачевић: БиХ је протекторат, помозите да се ослободимо тзв. високог представника

05/07/2023

Члан делегације Парламентарне скупштине БиХ у Парламентарној скупштини ОЕБС-а Радован Ковачевић истакао је да је БиХ мирна, али политички нестабилна због интервенција страних фактора на њеној политичкој сцени, који стварају неслогу, препреке и блокаде реформама и процесу развоја.

 

Једноставно не можемо да прихватимо да суверена земља, кандидат за чланство у ЕУ у 21. вијеку у средишту Европе и даље има страни протекторат у облику такозваног високог представника, илегалног и непотврђеног у складу са процедурама, који дјелује као самопроглашени краљ и у потпуности игнорише званичне процедуре, Устав БиХ и Дејтонски мировни споразум”, указао је Ковачевић у обраћању на годишњем засједању Парламентарне скупштине ОЕБС-а у Ванкуверу.

 

Он је нагласио да се у Уставном суду БиХ налази троје страних судија који непрестано злоупотребљавају овлаштења и стварају неуставни суд који је у потпуности изгубио повјерење јавности и легално и законито изабраних политичких лидера у БиХ.

 

– Долазим из Републике Српске, једног од два ентитета у БиХ. Стално смо на удару критика, али могу да вас увјерим да све што радимо јесте да водимо институционалну, демократску, легалну и мирну борбу за заштиту наших уставни права и уставног поретка у БиХ. Са овог мјеста, тражимо помоћ ОЕБС и свих вас. Потребна нам је ваша помоћ како би постали истински суверени и са својом судбином у рукама. Молим вас да помогнете да се ослободимо такозваног високог представника и страних судија у нашем Уставном суду – нагласио је Ковачевић.

 

Он је рекао да је овај скуп прилика да изрази захвалност за сав напоран рад, посвећеност, енергију и финансијску помоћ ОЕБС-а према БиХ, на свим нивоима управљања установљених Дејтонским мировним споразумом и Уставом БиХ.

 

– БиХ, региону и свијету потребно је присуство ОЕБС-а. Та пажња је добра када долази у облику савјета и поштовања, али не и наметања. Конструктиван дијалог, компромис и сарадња су сегменти на које би требало да буде усмјерена пажња за побољшање актуелне ситуације у БиХ. То може бити остварено само кроз активно учешће, дијалог и компромис политичких лидера, доносиоца одлука и свих страна у БиХ – рекао је Ковачевић.

 

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести