НОВОСТИ

Ковачевић: БиХ је састављена од ентитета, а Конаковић и дружина никако да се саставе са здравим разумом

02/10/2023

За разлику од БиХ која је састављена од два ентитета, Елмедин Конаковић и сарајевска дружина никако да се саставе са здравим разумом, истакао је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

 

 

– Тако нам сада Конаковић објашњава и зашто је он формирао власт са Милорадом Додиком и СНСД-ом као да се ту њега стварно нешто питало, а све не би ли прикрио истину да смо ми из СНСД-а и Додик изабрали њега и дружину из сарајевске “Тројке” како бисмо ми завршили ствари које су битне за Републику Српску – истакао је Ковачевић у изјави за Срну реагујући на Конаковићеву изјаву у којој је изнио оптужбе на рачун Републике Српске и њеног предсједника и лидера СНСД-а Милорада Додика.

Ковачевић је рекао да су неке од тих ствари већ завршене, а од тога да ли ће завршити још неке које су битне за Републику Српску и СНСД зависи и то да ли ће Конаковић и дружина из “Тројке”остати дио већине на нивоу БиХ.

– Оно што опет видимо када је у питању Конаковић, као и сви други представници политичког Сарајева јесте једно елементарно непознавање и неразумијевање дејтонске БиХ и уставног поретка у БиХ. Тако нам Конаковић каже да ми не можемо говорити да је БиХ по неком питању неутрална, јер, како он тврди, три четвртине грађана мисли на један начин у БиХ. Конаковић мора да схвати да је то прво на један начин апсолутно нетачно, а осим тога и небитно. Оно што је битно за БиХ јесте да она има став, када је у питању спољна политика, само оног тренутка када се тај став консензусом усагласи на нивоу Предсједништва БиХ, када свој суд дају представници два ентитета и три конститутивна народа. Све док тог става нема, БиХ је по сваком питању неутрална и нема став – појаснио је Ковачевић.

Он је додао да је то нешто што би била основна ствар коју би Конаковић требало да зна.

Исто тако, навео је Ковачевић, када Конаковић каже да три четвртине грађана БиХ мисли како је Кристијан Шмит високи представник, опет је потпуно нетачно и неважно.

– Прва ствар, Шмит није високи представик због тога што Дејтонски споразум одређује како се високи представник бира, а када је у питању Кристијан Шмит то што пише у Дејтонском споразуму није испоштовано. Друга ствар, чим Република Српска има један став то је већ пола БиХ, а ако додате да и хрватски конститутивни народ у ФБиХ мисли на један начин онда већ имате три четвртине које мисле другачије од Конаковића – нагласио је Ковачевић.

Он је поручио да је то суштина БиХ и математика БиХ, али је очигледно да Конаковић има проблема и са основнијим стварима од основне математике.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести