НОВОСТИ

Ковачевић: Нећемо дозволити да доведу Српску до тачке са које за њу не би било повратка

13/07/2023

Посао предсједника Републике Српске Милорада Додика и његових сарадника није да испуњавају жеља Волфганга Петрича и његових налогодаваца, већ да их осујете у жељи да доведу Српску до тачке са које за њу не би било повратка, рекао је зделегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић.

 

Радован Ковачевић Фото: РТРС

 

– Милораду Додику и нама није битно да ли ћемо на том путу евентуално да платимо неку цијену, већ је једина суштина да заштитимо права Републике Српске која јој по Дејтонском споразуму и Уставу припадају и у томе нас сигурно никакве пријетње Петрича или “лажног цара Кристијана малог” неће зауставити – рекао је Ковачевић, коментаришући изјаву бившег виског представника Волфганга Петрича да је “Додик дошао до тачке без повратка и да се мора предузети правни поступак”.

Он је навео да “уклонити или смијенити Додика” могу једино и искључиво грађани Републике Српске, који на основу Дејтонског споразума и цивилизацијског домета у 21. вијеку имају могућност да слободно на демократским изборима бирају своје представнике, на првом мјесту предсједника Српске.

– Без обзира што Петрич и сви ти такви већ 30 или 15 година говоре о Милораду Додику, Додик на изборе излази сам, под својим именом и презименом и добија убједљиво највећу подршку грађана, а сигуран сам да ће тако и остати – поручио је Ковачевић.

Он је истакао да у БиХ постоји много проблема, али да кривце за те проблеме не треба тражити у Републици Српској, већ на оним мјестима у којима је некад сједио и Петрич.

Ковачевић је поновио да у БиХ не постоји високи представник.

– Колико год се неко трудио да нам објасни другачије, не може да објасни, јер ми читамо и штитимо Дејтонски споразум. У Анексу 10 пише да мора да постоји релевантна резолуција Савјета безбједности УН да би неко био високи представник, а за Кристијана Шмита таква резолуција не постоји – закључио је Ковачевић.

Он је истакао да би Уставни суд требало да штити Устав, уставну структуру и равноправност у доношењу одлука, али да тај суд упорно крши Устав и покушава да изађе изван оквира Устава и мијења уставну структуру БиХ.

– То су ствари које Република Српска неће дозволити, јер све то што раде, раде упорно и константно на штету Српске и конститутивног народа, а на крају крајева и на штету Устава и Дејтонског споразума. Ми такве ствари нећемо слијепо посматрати, већ ћемо потпуно одлучно, на челу са Милорадом Додиком, да се штитимо и нека сви, укључујући Петрича и Шмита, на то рачунају – поручио је Ковачевић.

 

 

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести