НОВОСТИ

Ковачевић: Отварање преговора велика вијест, али и порука Шмиту да иде кући

22/03/2024

Делегат СНСД-а у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић изјавио је да је одлука Европског савјета о отварању приступних преговора са БиХ велика вијест за грађане ове земље, те прилика да се поручи Кристијану Шмиту да је крајње вријеме да иде кући јер за њега нема мјеста у земљи која је кандидат за чланство у ЕУ и има отворене приступне преговоре.

 

 

 

– У таквим земљама нема мјеста за било какве апсолутисте. ЕУ је заједница суверених земаља, док имамо Кристијана Шмита, који жели да буде изнад институција и свих народа, БиХ не може да се приближава ЕУ – поручио је Ковачевић.

Он је нагласио да је одлука о отварању преговора са БиХ велика побједа и Републике Српске, али и тријумф њене политике која се заснива на прихватању Дејтонског споразума, Устава и уставне структуре БиХ.

 

– Све напретке које смо направили, који су нам омогућили кандидатски статус и да се отворе преговори, постигли смо на начин на који смо увијек говорили да треба да функционише БиХ – договором кључних унутрашњих фактора у БиХ, односно представника три конститутивна народа и два ентитета – истакао је Ковачевић.

 

Он је додао да је напредак направљен у посљедњих годину и по дана, јер је у том периоду БиХ добила и кандидатски статус и отварање преговора, али искључиво захваљујући изабраним представницима народа, а не Шмиту који је само сметао и дестабилизовао прилике.

 

– Никоме нека не пада на памет, прије свега мислимо на Кристијана Шмита и одређене амбасаде које би могле да га притишћу, да се било шта намеће у БиХ. Уколико жели да у потпуности заустави напредак у БиХ и европски пут БиХ, онда нека слободно иде у наметање било чега – поручио је Ковачевић.

 

Он је оцијенио да је велики напредак на европском путу БиХ направљен јер у већини на нивоу БиХ нема СДА која је годинама била главни кочничар и која је сматрала да се одлуке могу доносити само на начин који одговара њима.

 

– Прво смо имали мандат у периоду од 2014-2018. године када је СДА изабрала опозицију из Републике Српске као људе који су изгубили изборе и који су представници мањинске воље српског народа и са њима правили лоша рјешења по Републику Српску попут механизма координације који смо морали наново усвојити и у којем је јасно видљива Српска – рекао је Ковачевић.

 

Он је додао да су лоша рјешења у том периоду била и стратегија спољне политике, као и план одбране, а који су били погубни по интересе Српске.

 

– Сада смо показали да нема потребе да се мијења Устав и уставна структура БиХ, да је само потребно да сви прихватимо Устав и устану структуру у складу са надлежностима се договарамо, преговарамо и доносимо компромисна рјешења – истакао је Ковачевић.

 

Он је поручио да представници ЕУ треба да помогну БиХ да сачува и валоризује прогрес који је направљен, да имплементира 14 приоритета, да се ријеши Шмита и страних судија у Уставном суду, усвоји измјене Изборног закона који ће модернизовати изборни процес, али и ријешити неке пресуде и омогућити да сви конститутивни народи могу да бирају своје представнике.

 

– Измјене Изборног закона су у парламентарној процедури и била би катастрофа да било коме падне на памет да било шта намеће, јер би то била потпуна дестабилизација БиХ, спровођење избора би било доведено у питање и европски пут БиХ би сасвим сигурно био заустављен – нагласио је Ковачевић.

 

Он је додао да је потребно само да се представници Бошњака врате у парламент и наставе да разговарају о овим измјенама.

Остале Вијести