НОВОСТИ

Ковачевић: Правде за Србе нема када су у питању Суд и Тужилаштво БиХ (ВИДЕО)

22/09/2023

Правде за Србе нема када су у питању Суд и Тужилаштво БиХ рекао је Радован Ковачевић, делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, коментаришући посљедњу пресуду за злочине над Србима у Јошаници гдје је настрадало 56 српских цивила.

 

 

– У том смислу не можемо очекивати ништа ново. Увијек се треба подсјетити на то да је од 100.000 жртава у протеклом грађанском рату, око 30. 000 Срба настрадало, што одговара пропорционално броју српског становништва у БиХ, а пресуда на злочинима над Србима има само два одсто. То само показује да на овом свијету могу да постоје и ванземаљци, и шпорет на дрва, али правде за Србе нема, па нема – истакао је Ковачевић.

 

Ковачевић је навео да ће Суд и Тужилаштво БиХ понекад процесуирати неке мање случајеве, чиме ће само замазати очи српским жртвама, али само у оним мизерним процентима.

 

– Међутим, истина је потпуно другачија, Срби су се бранили, гинули на својим кућним огњиштима, и највећи број српских жртава је био у првој години рата, што руши тезу друге стране, јер ако се неко спремао за тај рат, ваљда не би имао толике жртве. Рат је кренуо тако што је неко напао Србе, и данас имају један једини циљ да се Срби обесправе, да се угњетава Република Српска – истакао је Ковачевић.

 

Он је за крај поручио да се то не смијемо дозволити.

 

– Зато и постоји Република Српска, коју ћемо чувати и бранити свим дозвољеним средствима – истакао је Ковачевић.

 

Подсјећамо, Суд БиХ потврдио је у цијелости уређену оптужницу против некадашњих команданата и припадника такозване Армије БиХ за ратни злочин над 56 српских цивила у Јошаници код Фоче 1992. године, након што је Тужилаштво поново уложио жалбу.

Остале Вијести