НОВОСТИ

Ковачевић: Санкције показују само намјеру Америке да сломи одлучност Српске да одбрани Дејтонски споразум

14/03/2024

Делегат у Клубу Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић истакао је да су америчке санкције већ одавно постале потпуно срамне и комичне, и не показују апослутно ништа осим намјере САД да сломе вољу и одлучност Републике Српске за одбрану Дејтонског споразума, Устава БиХ и уставног поретка у БиХ и Републици Српској.

 

– Међутим, потпуно сам увјерен да и они већ одавно знају да од тог посла нема ништа. Република Српска потпуно одлучно штитити своја Уставом загарнтована права, штити уставни поредак у БиХ и штити Дејтонски споразум који гарантује, између осталог, и позицију Републике Српске и од тога сасвим сигурно нећемо одустати без обзира на пријетње, без обзира на казне, без обзира на санкције, без обзира на лажне судске процесе. И то је нешто што свима треба да буде потпуно јасно – изјавио је Ковачевић за Срну.

Он је оцијенио да је веома лицемјерно када било ко без икаквог доказа и без икаквог аргумента оптужује Републику Српску и њене функционере за подривање уставног поретка или рушење Дејтонског споразума иако је управо Република Српска та која инсистира на очувању и поштовању изворног и аутентичног Дејтонског споразума и Устава БиХ, односно уставног поретка у БиХ.

Ковачевић је нагласио да је 9. јануар дан када је настала Репблика Српска и сви они који покушавају кажњавати Републику Српску због тога што поштује дан када је настала су отворено против постојања Републике Српске и то не треба да крију било каквим флоскулама и било каквим формулацијама.

– Уколико поштујете Републику Српску, уколико поштујете право српског народа да живи и да постоји у БиХ, онда морате да поштујете и 9. јануар без обтира на срамне одлуке судова које су донесене тако што су прегласавани конститутивни народи у БиХ. То мора свима да буде потпуно јасно – рекао је Ковачевић

Он је пружио подршку људима који су сада стављени на америчку “црну листу” саамо због тога што, како каже, воле, што поштују и што су спремни да бране Републику Српску и интересе њених грађана.

Канцеларија за контролу стране имовине америчког Министарства финансија саопштила је да је увела санције генералном секретару и савјетнику предсједника Републике Српске Јелени Пајић Баштинац и Браниславу Окуки, те предсједавајућој Вијећа народа Српске Сребренки Голић, јер су организовањем и обиљежавањем Дана Републике Српске, 9. јануара ове године “подривали мир и стабилност у БиХ”.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести