НОВОСТИ

Ковачевић: Шмит против Српске и слободног живота српског народа у БиХ

24/12/2023

Делегат српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је да острашћена борба Кристијана Шмита против обиљежавања 9. јануара – Дана Републике показује да је он овдје само на једном задатку, а то је да се бори против постојања Републике Српске и слободног живота српског народа у БиХ.

 

 

Ковачевић је рекао да је “срамна одлука Уставног суда БиХ /о обиљежавању 9. јануара у Српској/ донесена само са једном намјером – да се каже да Република Српска није настала прије ратних сукоба, да није нападнута и да се није бранила.

– Али ми знамо да је Република Српска настала вољом свог народа, да је у својој Народној скупштини проглашена 9. јануара 1992. године прије било каквих ратних сукоба и да су потом почели убијати Србе, прво у Сијековцу па онда широм БиХ, и да смо се ми онда у том ратом сукобу бранили да нам се не понови оно што се десило од `42. до `45. када је над нашим народом извршен геноцид – истакао је Ковачевић у Бањалуци.

Он је нагласио да је зато Република Српска данас израз слободе и побједе, република у којој су добродошли и могу слободно да живе сви грађани који поштују њене законе и нституције.

– И да се не заборави, иако Дан Републике пада на један од хришћанских православних празника, то је ипак дан и празник свих грађана Српске – рекао је Ковачевић.

Подсјећамо, у посљедњим активностима усмјереним против Дана Републике Српске Кристијан Шмит је затражио од високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Жозепа Бореља да изврши притисак из Брисела на Београд и Подгорицу, како функционери Србије и Црне Горе не би присуствовали обиљежавању 9. јануара.

Остале Вијести