НОВОСТИ

Ковачевић: Срамна резолуција о Сребреници против интереса БиХ

02/05/2024

Делегат Клуба српског народа у Дому народа Паламентарне скупштне БиХ Радован Ковачевић нагласио је данас да “срамна резолуција о Сребреници”, уколико буде усвојена у Генералној скупштини УМ, неће имати апсолуто никакву тежину и значај у Босни и Херцеговини и да је и нико неће прихватити зато што је против интереса цијеле БиХ.

 

 

Сматра да је резолуција о Србереници “једна темпирана бомба, један кинески зид”, који ће, како наводи, уместо да приближи конститутивне народе, довести до тога да се они у потпуности удаље и створити ситауцију у којој неће бити могуће функционисање БиХ.

– Резолуција о Сребреници у Босни и Херцеговини нема апсолутно никакву тежину, нема апсолутно никакав значај, нико је неће поштовати у БиХ, ниједна институција неће ни на који начин прихватити нити препознати такву резолуцију, јер она није добила одобрење званичних органа БиХ – нагласио је Ковачевић и подсјетио да је српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић поднијела кривичну пријаву против амбасадора БиХ при УН Златка Лагумџије јер је без сагласности и обавезног овлашћења Предсједништва послао припремни текст и поднио Резолуцију.

Ковачевић је нагласио да су сви свјесни да се тренутно резолуција “гура из једног дијела међународне заједнице”, као и да се “прихвата и подупире све што је на штету српског народа, на штету Србије и на штету Републике Српске”.

– Ми смо тога и те како свјесни, боримо се свим силама против тога, радимо заједно са Србијом на међународном плану, а у БиХ немате баш много могућности да урадите тако нешто у оном тренутку када неко прекрши и Устав и све те процедуре – казао је он.

Упитао је каква би то била порука за свијет да Генерална скупштина УН усвоји резолуцијиу, а да у земљи на коју се односи никако ни на који начин не може бити прихваћена.

– Замислите каква је то порука, да се у УН, дакле, највишем органу међународног права, највишој, најзначајњој међународној организацији усвоји резолуција о једној земљи, а да у тој земљи таква резолуција не може ни на који начин да буде препозната, прихваћена, нити примјењивана. Она сасвим сигурно неће бити примјењивана у БиХ, јер је она против интереса БиХ, против интереса онога што договарају три конститутивна народа као носиоци суверенитета у БиХ – рекао је Ковачевић.

Резолуцијом је како каже, прекршен Устав Босне и Херцеговине, прекршен је пословник у раду предсједништва Босне и Херцеговине, тако да се слободно може рећи да су прекршени и закони БиХ и да је Златко Лагумџија починио кривично дјело, те додао да се нада да ће бити још кривичних пријава против њега осим оне коју је поднијела Цвијановић.

Ковачевић је нагалсио да мора да се зна да су Срби народ над којим јесте почињен геноцид, а да припадници српског народа никада нису починили геноцид.

– То мора да буде свима јасно. Морамо исто тако да кажемо да се у Сребреници јесте десио страшан злочин, а да су два предсједника Србије и два предсједника Српске била у Поточарима, положила вијенце и одали искрену пошту и искрени почаст за све жртве злочина у Сребреници – рекао је Ковачевић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести