НОВОСТИ

Ковачевић: Умјесто чувара, крњи Уставни суд БиХ политичко средство рушења Устава

01/06/2024

Умјесто да буде заштитник и чувар Устава, како је Устав и одредио, крњи Устави суд БиХ се претворио у кључно политичко средставо за рушење Устава и разваљивање уставног поретка у БиХ, истакао је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

 

 

– Поновићемо и милион пута – у Уставу БиХ су децидно наведене све надлежности БиХ и међу њима нема питања имовине, а у сљедећем члану Устава пише да све оно што није изричито наведено као надлежност БиХ јесте у надлежностима ентитета, што нам још једном говори да су питања имовине и питања одлука о имовини у искључивој надлежности Републике Српске и Федерације БиХ – указао је Ковачевић, који је и делегат у Дому народа Парламентране скупштине БиХ.

Без обзира на чињеницу да је очигледно да је количина бешчашћа међу судијама крњег Уставног суда неограничена, нагласио је Ковачевић за Срну, Република Српска неће одустати од чињеница, неће одустати од својих Уставом загарантованих права, међу којима је и рјешавање питања своје имовине Републике Српске.

– Република Српска ће и у овом случају побиједити, а сви они који дјелују са намјером да сруше Републику Српску, прије ће срушити БиХ – поручио је Ковачевић.

Уставни суд БиХ, без учешћа судија из Републике Српске, оцијенио је на јучерашњој сједници да “Република Српска нема уставну надлежност за регулисање питања непокретне државне имовине”.

У саопштењу је наведено да је, у складу са релевантним одредбама Устава БиХ, регулисање овог питања “у искључивој надлежности БиХ”.

Остале Вијести