НОВОСТИ

Ковачевић: Усвајамо европске законе уз потпуну заштиту аутономије и статуса Српске

11/03/2024

Усвојени Закон о спречавању сукоба интереса, је закон који је плод компромиса и то је нешто о чему смо ми из Републике Српске увијек говорили, рекао је у Јутарњем програму делегат у Клубу Срба у Дому народа у Парламентарној скупштини БиХ Радован Ковачевић.

 

 

– Уколико будемо сви инсистирали на својим рјешењима, никада се овдје неће ништа помјерити. Битно је да увијек имамо јасно одређене представнике три народа који су добили легитимитет. То не може бити неки Жељко Комшић или неко други из Српске, који буде изабран несрпским гласовима – рекао је Ковачевић.

Нагласио је да је битно да постоје легитимни представници два равноправна ентитета.

– Имали смо дијалог фактора, укључујући и нас који смо представници тих странака, народа, ентитета на нивоу заједничких институција. Сви смо имали своја рјешења, која смо ставили на сто и извукли оно што је заједнички именилац и што је прихватљиво за сваку страну. Добили смо Закон који је усвојен – рекао је Ковачевић.

– Ради се искључиво о Закону који се тиче институција на нивоу БиХ. За разлику од претходног Закона, у овом се ни на који начин не обавезује Република Српска да нешто ради у складу са тим Законом са нивоа БиХ. Српска потпуно аутономно одлучује о том питању на нивоу БиХ – поручио је Ковачевић.

Нагласио је да је Закон донесен под притиском у смислу како каже јер се журило да се испоштују рокови.

– Притиска је било у смислу да то буде гарант да ћемо добири 21. марта отварање преговора. То је једини притисак на који ми из Српске пристајемо. Ми сматрамо да је битно да се БиХ приближава Европској унији. Из наше перспактиве, ми желимо да будемо ближе ЕУ. Што смо им ближе, то смо даље од тога да овдје могу да буду било какви, а поготово лажни високи представници или странци у Уставном суду БиХ – поручио је Ковачевић.

Ковачевић каже да у правосуђу морају да буду држављани Републике Српске и Федерације.

– Имате два фактора који руше сваки договор у БиХ, први је лажни високи представник, Кристијан Шмит и нажалост, амбасадор САД у БиХ Мајкл Марфи. Разлози су њима познати – истакао је Ковачевић.

Ковачевић сматра да “њима одговара нестабилна БиХ, јер као таква, за Шмита поготово, значи да ће и даље да прима 25.000 евра мјесечно, без пореза и рада”.

– Оно што је још више увредљиво и понижавајуће, јесте да се те његове плате третирају као хуманитарна помоћ БиХ. Марфи такође жели нестабилну БиХ, која није дио ЕУ. Из тог разлога нам стално говори, иако нам је потпуно јасно да не постоји консензус за кретање БиХ према НАТО, а постоји консензус за сарадњу са НАТО. Он стално говори да САД подржава евроатлански пут БиХ. Тај пут не постоји, он је прекинут. Постоји европски пут БиХ – каже Ковачевић и додаје да они, који желе да буду пријатељи они ће подржавати европски пут БиХ.

Пита, ко је Марфи да зна шта је најбоље за наше грађане.

– Ко је он да то на било који начин зна боље, од нас које је народ изабрао – истакао је Ковачевић.

Када је ријеч о најави да бошњачки дио мисије БиХ при Уједињеним нацијама самостално, без одлуке Предсједништа, ради на новој резолуцији о Сребреници, Ковачевић каже да је недопустива и против Устава и закона БиХ јер спољну политику третира и води искључиво Предсједништво БиХ.

– Потребан је концензус када је спољна политика у питању – рекао је Радован Ковачевић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести