НОВОСТИ

Ковић: Шмитови потези постају чиста комедија

21/09/2023

Историчар Милош Ковић оцијенио је за Срну да посљедњи потези и изјаве Кристијана Шмита показују да ово што ради из трагикомедије прелази у чисту комедију и истакао да на његове акције треба гледати као на неку врсту неоколонијалног авантуризма.

 

 

Коментаришући Шмитову одлуку да наметне измјене Закона о Меморијалном центру Поточари којима ће бити “формиран институт за науку и образовање” и најаву “успостављања регистра ратних злочинаца”, Ковић је указао да Шмит још није показао документ о именовању за мјесто које заузима, али да се сада, умјесто тога, интензивно бави историјом и историографијом.

 

– Било би добро да опет видимо неки папир, односно документ о његовој квалификованости да се бави темама историје БиХ и Републике Српске – рекао је Ковић.

 

Ковић сматра да пошто то Шмит и даље никоме не ставља на увид и пошто ни у Савјету безбједности УН званично није имао онај статус који треба да има високи представник, историчарима само остаје нада да ће им показати икакав документ о било каквој квалификованости да се бави оним чиме би данас хтио.

 

– Зато на оно што су његови лични захтеви о његове личне акције треба гледати као на неку врсту неоколонијалног авантуризма – рекао је Ковић.

 

Он је оцијенио да изгледа да у “грађанину Шмиту” имамо реинкарнацију Бењамина Калаја.

 

– Шмит се заиста понаша на тај начин. Како се завршило доба Бењамина Калаја 1918. године, сви то знамо. Нема никакве сумње да ће се на сличан начин, пре или касније, завршити доба грађанина Шмита – поручио је Ковић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести