НОВОСТИ

ЗБОГ ЊЕНЕ ХУМАНОСТИ, МОЖДА ЈЕ ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕТИЦУ! Знате ли ко је Јелена Савојска и зашто је тражила дворску даму из Србије? |

ИДЕМО ЛИ ЊИХОВИМ СТОПАМА? Стефан Немања и Стефан Првовенчани су стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима! |

Коме смета суверенистичка политика Српске и пријатељска веза са Мађарском? |

Цвијановић: Јефтин популизам без уставног утемељења, имовина припада ентитетима |

Рунић: Додик окупља српски народ и подршка је Србима у ФБиХ |

Амиџић-Шелдон: Свјетска банка наставља да пружа снажну подршку БиХ |

Убијени бијељински инспектор био на дужности; Осумњичени предат Тужилаштву |

Влада Српске: Више новца за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите |

Додик: “Граница постоји” има историјски значај, бранимо нашу имовину |

ДЕМОС против скупљег паркинга у Бањалуци; Босанчић предао иницијативу Уставном суду |

Les: BiH je trebalo podijeliti

20/05/2021

Dejtonski sporazum nikoga ne zadovoljava i SAD su trebale rat u BiH zaustaviti sa jasnim ishodom – podjelom BiH, rekao je bivši britanski diplomata, analitičar i direktor agencije Nova Evropa Timoti Les u intervjuu za Globus.

 

 

Istakao je da bi se podjelom BiH uspunila želja Srba i Hrvata, te uspostavila bošnjačka država.

 

Les je naglasio da je Vašington opteretio BiH sa sporazumom koji ni jedna od “lokalnih strana” nije prihvatila i sada ga pokušava revidrati.

 

– Glavni rezultat je bio produženje rata, iako putem politike, a ne borbe, na štetu bilo kakvog ekonomskog razvoja zemlje – izjavio je Les.

 

On kaže da niko nema odgovor kako pobjeći od “dejtonske barijere”.

– Moje je mišljenje da se BiH treba preoblikovati u visoko decentralizovanu zemlju – kaže Les za Globus.

 

Ističe da bi se takvom podjelom omogućilo da svaka nacionalna grupa vodi svoje poslove.

Les kaže da to ne bi odgovaralo Bošnjacima, koji imaju moć veta.

 

– SAD su jasno stavile do znanja da neće nametati ustavnu reformu. To znači da će se lokalna borba nastaviti, vjerovatno usljed neke međunarodne krize koja odvlači pažnju SAD i omogućava Srbima i Hrvatima da se odvoje bez rizika od kazne – naveo je Les.

 

Les je komentarisao i slovenački non pejper o promjeni granica na zapadnom Balkanu, te istakao da stvarni problem jeste etničko pitanje.

 

– Nemamo puno dokaza, ali iz mog čitanja situacije, Ljubljana je odlučila staviti ideju prekrajanja granica na sto, jer je kao bliski susjed zabrinuta zbog paralize u regionu i vjeruje da se nešto mora učiniti. Za razliku od prethodnih međunarodnih pokušaja da se Balkan “popravi”, koji su izbjegavali prave probleme i koji su zato propali, Ljubljana vjeruje da je došlo vrijeme da se riješi osnovni uzrok posustalosti u regiji – ističe Les u intervjuu za Globus.

 

Les kaže da je Balkan opterećen neostvarenim željama Srba, Albanaca i ostalih da ostvare nacionalne države i dodaje da neće biti mira niti bilo kakvog razvoja dok se ta težnja ne ostvari.

 

Les je istakao da francusko-njemanjčki non pejper predstavlja samo ponavljanje.

 

-To je osnovno ponavljanje dugogodišnjeg stava EU o tome kako treba riješiti kosovski spor, koji se vraća na Ahtisarijev plan iz sredine 2000-ih. Vjerovatno je taj non pejper, kao što je Srbija tvrdila, potekao iz Brisela, a iz taktičkih razloga objelodanila ga je Priština. Ali prijedlozi izneseni u njemu neće ništa promijeniti, jer ni Ahtisarijev plan nije uspio. Kompenzacija koja se nudi Srbiji nije dovoljna. Srbija može prihvatiti zamrznuti sukob na Kosovu i čekati trenutak kada će razmijeniti Kosmet za Republiku Srpsku – rekao je Les.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести