НОВОСТИ

Лукић: Огољене намјере странаца и политичког Сарајева, све иде у корист Српске

24/02/2024

Процес против предсједника Републике Српске Милорада Додика пред Судом БиХ оголиће све намјере оних који БиХ посматрају као колонију, те ће, ако се буде историјски и политиколошки посматрало, овај поступак бити онај који ће бити сматран европским моделом борбе против колонијалне управе, рекао је вршилац дужности директора “Службеног гласника” Милош Лукић.

 

Лукић сматра да Додик није крив јер је потписао указ и поступио према Уставу, већ зато што се супротставио онима који желе да уруше Српску и њене надлежности.

– Додика су они којима се супротставља препознали као некога ко носи ту политичку причу борбе – изјавио је Лукић.

Како је наведено у оптужници, Лукић и Додик оптужени су за непоштовање одлука Кристијана Шмита, који није прошао процедуру именовања у Савјету безбједности УН.

– Оптужен сам зато што сам радио свој посао и у самој овој оптужници, која је поприлично накарадно написана као што већ јавност и зна, изричито је наведено да сам радио у складу са својим овлаштењима. Нигдје се не наводи да сам злоупотријебио овлаштења, што се често дешава у неким поступцима – појаснио је Лукић.

Лукић је напоменуо да дешавања у Суду БиХ немају везе са правом и правдом, те навео да би све урадио исто јер сматра да није могуће да директор једне јавне установе, радећи свој посао, може да блокира законодавни процес.

– У међувремену су долазиле на објаву неке одлуке за које је то доминантно политичко Сарајево сматрало да би било чињење неког кривичног дјела уколико буду објављене, а објављене су – истакао је Лукић.

НАКОН ПРОЦЕСА ПРЕД СУДОМ НИШТА НЕЋЕ БИТИ ИСТО

Наредно суђење заказано је за 6. март, а пред Судом би требало да се појаве и Лукић и Додик, иако је процес и званично раздвојен.

Лукић је рекао да је за тај дан планирано извођење свједока Тужилаштва, односно инспектора Сипе који су прикупљали документацију.

– Они су њихови кључни свједоци – то довољно говори о том Тужилаштву и том парадоксу. То вам је исто као да тражите од поштара да свједочи за неки документ који је само пренио. Људи су дошли, ми смо им добровољно предали ту документацију. Тако да тај 6. неће бити ништа спектакуларно, Бојим се да ћемо још једном видјети у медијима из Сарајева то неко сеирење због тога што је предсједник Републике Српске дошао на суд у Сарајево – сматра Лукић.

Он је рекао да сваким доласком представника институција Републике Српске у Суд има све мање и мање БиХ, а све више Српске, те нагласио да из свега овог предсједник Српске може рачунати само на већу подршку народа.

– Тако да, каква год да буде пресуда, она ће ићи на штету оних који су сву ову чорбу закували – навео је Лукић.

Лукић је рекао да након овог процеса пред Судом БиХ више ништа неће бити исто, те навео да је Додик, радећи у складу са Уставом и законом, у потпуности пред цијелим свијетом оголио колонијалну управу у БиХ.

– Како овај поступак одмиче, то сам и раније говорио, код Тужилаштва и код ових који су политички на другој страни се примјећује све већа нервоза, а код нас из Републике Српске све већа сталоженост у цијелом процесу. Знамо гдје идемо и куда ће нас то одвести. Тако да, много ствари неће бити исте, баш због тога што се у овом случају ломи прилично много вриједносно важних ствари за наше друштво – навео је Лукић.

МАРФИ И ШМИТ УПРАВЉАЈУ ПОЛИТИЧКИМ СИСТЕМОМ У БиХ И САРАЈЕВУ

Лукић је истакао да је политички систем у БиХ одвојен од реалности, односно да је то систем на чијем челу је амерички амбасадор Мајкл Марфи, у чијој функцији је Кристијан Шмит, који се овдје представља као високи представник и видјело се да је жеља да сломе сваког ко им се политички супротставља.

– У овом случају је то био предсједник Додик, који је заиста експонент тих вриједности које су супротстављене колективном Западу којег овдје представља амерички амбасадор. Мислим да је и на тој вриједносној бази ово важан поступак – рекао је Лукић.

Он је оцијенио да ће, ако се буде историјски и политиколошки посматрало, овај поступак бити онај који ће бити сматран европским моделом борбе против колонијалне управе.

СЛУЖЕЊЕ СТРАНЦИМА ИДЕ НА ШТЕТУ БОШЊАКА

Лукић је напоменуо да је апсурдно да странац уђе у земљу на неком граничном прелазу, прогласи закон и још неког терети зато што не поштује тај закон.

– Забрињавајуће је што на такве потезе аплаудирају представници политичког Сарајева – указао је Лукић.

Он је оцијенио да је то једна тачка у којој се све прелама, у којој је и тај Запад процијенио да је ово посљедњи тренутак у којем могу да сломе кичму Републике Српске, јер се и геополитички процеси мијењају и они виде да губе снагу на многим тачкама у свијету.

– Једна од њих је Република Српска. Тако да – много ствари неће бити исто, али све ствари које се буду дешавале ће ићи у корист Републике Српске и нашег друштва – нагласио је Лукић.

Лукић сматра и да се сваки гласач у Федерацији БиХ /ФБиХ/, који је гласао за политичаре који сада слиједе мишљења странаца, мора запитати да ли је бирао неког да води државу или да буде експонент политике неког странца?

ДОДИК ЈЕ МЕТА ЗАПАДА, СРПСКА ЈЕ СТАБИЛНА УПРКОС ПРИТИСЦИМА

Лукић је истакао да Запад предсједника Додика није случајно одабрао за мету јер њега виде као носиоца политичке борбе која није по њиховим стандардима.

Он је појаснио да је то оно што Срби носе кроз историју, нешто што је дио српског идентитета.

– Ми смо имали Први српски устанак, али је персонификација тога био Карађорђе. Карађорђа је морао бити убијен да би престао Први српски устанак. У њиховој историји то можда и није толико присутно и они то не разумију. И због тога они овдје виде Милорада Додика као неког око којег су се окупили сви људи који не мисле као они, те мисле да Додик јесте неког кога треба уклонити. Са друге стране, и кад гледамо практично, то јесте тако – рекао је Лукић за Срну.

Лукић је указао на чињеницу да је, без обзира на те притиске, у Републици Српској стабилна економска ситуација.

– Прошло је вријеме уцјена и данас је много лакше започети сарадњу с државама и пословним партнерима него што је то било прије двије деценије – напоменуо је Лукић.

Он је указао да су сада схватили да не могу више тим економским уцјенама да се служе да би Републику Српску усмјеравали и уцјењивали.

– Јер Република Српска, ево видимо, има и економске партнере у другим крајевима свијета и због тога су схватили су да морају да одсијеку главу да би цијело тијело прилагодили ономе што јесте њихов интерес – закључио је Лукић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести