НОВОСТИ

Мањинска подршка резолуцији успјех српске дипломатије, а дебакл Запада и политичког Сарајева

28/05/2024

Гласање о резолуцији о Сребреници у Генералној скупштини УН потврда је да се односи у свијету мијењају. Ово су констатовали професор бањалучког Факултета политичких наука Милош Шолаја, политиколог Војислав Савић и научни сарадник београдског Института за међународну политику и привреду Александар Митић.

 

Фото: РТРС

 

Сагласни су да је мањинска подршка резолуцији успјех српске дипломатије, а дебакл Запада и политичког Сарајева. Показало се да се велики број земаља окреће својим интересима.

– Чињеница је да ће од сада па на даље бити много резерве према сличним покушајима и да ће бити много више храбрости код појединих држава или блокова држава да се одупру свим интересима које доноси тај колективни Запад – рекао је Шолаја.

Савић наводи да је гласање у Генералној скуоштини УН-а када је ријеч о резолуцији у Сребреници потпуни фијаско.

– Важно је подсјетити да је сједница два пута одгађана, јер су вјероватно жељели да купе још времена не би ли и успјели да намакну ту неопходну цифру како би резолуција добила какав такав легитимитет – сматра Савић.

Јако је позитивно, додаје Митић, што је Словачка показала храброст.

– Односно нова Влада Роберта Фица која је у веома тешком теенутку одлучила за овај одважан потез. Као и Грчка која трпи велики притисак од НАТО-а – додао је Митић.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести