НОВОСТИ

Марфи пријети и призива крај Републике Српске

24/05/2024

Неочекиван резултат гласања за резолуцију о Сребреници али већ, очекивана реаговања, па и пријетње страних амбасада и политичког Сарајева.

 

 

У односу на укупан број чланица УН, мањинска подршка овом документу разљутила је америчког амбасадора Мајкла Марфија, који сад призива чак и крај Републике Српске?

Да ли је кукавичко прекрајање правила гласања у УН, охрабрило бошњачке политичаре, па дан послије најављују прекрајање Дејтонског споразума, у чему имају и подршку појединих федералних медија.

Опасно, неодговорно, антидејтонско дјеловање, које излаже ризику територијални интегритет, суверенитет и мултиетнички карактер БиХ. Чињеница је да би у Републици Српској, али и у великом броју земаља, управо овако окарактерисали усвајање резолуције о Сребреници. Међутим, ово су ријечи америчког амбасадора који на овај начин описује одлуку владајуће коалиције у Српској да Федерацији пошаље приједлог за мирно раздруживање.

Реаговала је и Европска унија, којој се у осудама придружила и британска Амбасада.

Српска ће постојати, то се не доводи у питање, одговарају њени званичници. Мирни разлаз је одговор и понуда на концепт политике Сарајева и Запада, који игнорише и гази мишљење српског народа и заговара да Срби немају право гласа и да њима није мјесто у БиХ.

Једино што је познаница уколико посматрате будућност јесте то да ће Српсак постојати. Српска је све вријеме нудила разговор , а ви сте ти који сте све то игнорисали. Ми тај излаз напросто зовемо мирно раздруживање – навео је делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић.

– Мирно раздруживање није сецесија. Уставом загарантовано право је мирно раздруживање – додао је премијер Радован Вишковић

Политичко Сарајево игнорише понуду о мирном раздруживању, али зато има појачану жељу за раздруживањем са Дејтонским споразумом. Тако замјеник предсједавајућег Парламентарне скупштине Денис Звиздић помиње надоградњу Дејтона и нову регионалну организацију БиХ. То неће проћи, одговара му Ковачевић.

– Из перспективе Дениса Звиздића као једног од кључних протагониста бошњачке политике и оних које он заступа нормално функционисање БиХ било би функционисање гдје се Срби ништа не питају. Неће проћи господо , у то будите сигурни – поручио је Ковачевић.

А сигурни су били и политичко Сарајево и Запад да ће резолуцију о Сребреници подржати више од стотину од укупно 193 чланице УН. Када је изгласана видјело се да је тај број далеко мањи и да је Србија, упркос невиђеним притисцима, успјела у дипломатској борби.

У свом укључењу из Њујорка, признала је то и новинарка ХРТ-а.

Чак су и у појединим сарајевским медијима чуло да је у Њујорку показано да БиХ нема правог савезника за разлику од Србије која уз себе има најамоћније земље-Русију и Кину. Окренули су леђа Сарајеву и Уједињени Арапски емирати. Амерички амбасадор пријети Српској укидањем ако крене путем раздруживања. Уз све то покушава да увјери јавност да резолуција није против српског народа и Републике Српске и да су, како каже, Додикове пријетње сецесијом опасне.

Република Српска може постојати само унутар БиХ. Сецесија или “раздруживање” не значи независност Републике Српске, већ њен крај. Не постоји међународна завјера да се укине Република Српска, а господин Додик не може издвојити нити једну једину изјаву ниједног америчког званичника којом се позива на укидање Републике Српске – навели су из Амбасаде САД.

Е ту рачуница такође није добра. Зашто је онда управо амерички правник и ратни савјетник Алије Изетбеговића говорио да је Резолуција пут у нестанак Републке Српске?!

– Онда ће бити на свима нама другима да осмислимо како ћемо ту резолуцију користити да промовишемо интересе БиХ и да се једног дана ријешимо Републике Српске – рекао је Френсис Бојл амерички правник и ратни савјетник Алије Изетбеговића.

И како онда вјеровати америчкој и британској амбасади у БиХ која каже да Српска, говорећи о недипломатским поступцима запада, беспотребно плаши своје грађане. А у исто вријеме говоре да Српска не може да постоји без БиХ, па и када позива на мирно раздруживање.

Остале Вијести